(22)

Skuggserien

ljudbok


Maria Gripes Ă€lskade Skuggserie – hela sviten!

SKUGGSERIEN Ă€r Maria Gripes mest Ă€lskade svit och bestĂ„r av Skuggan över stenbĂ€nken [1982], 
och de vita skuggorna i skogen [1984], Skuggornas barn [1986] samt Skugg-gömman [1988]. De ingĂ„r alla i Modernistas hyllade satsning pĂ„ en omfattande Ă„terutgivning av Maria Gripes författarskap.

I Skuggan över stenbÀnken Àr Äret 1911. Carolin kommer som jungfru till 14-Äriga Bertas familj. Det Àr inget mÀrkvÀrdigt med det. Jungfru byter man ju lite dÄ och dÄ. Men Berta börjar undra över Carolin. Hon Àr inte mycket Àldre Àn Berta sjÀlv, och hon Àr speciell pÄ nÄgot sÀtt.SjÀlvsÀker, men det Àr nÄgot annat ocksÄ. Och hon undrade över den dÀr skuggan över vems den var. De osynligt nÀrvarande intresserade henne mest. Typiskt för Carolin, denna mÀrkliga person, som blev vÄr nya jungfru, och som inte liknade nÄgon vi haft förut. Vem var hon?

I 
och de vita skuggorna i skogen pendlar Berta mellan övertygelsen om att Carolin talar sanning och förtvivlan över att kanske ha blivit lurad. Carolin gör det inte lĂ€ttare för Berta. Hon spelar ut sin underdĂ„nighet som aldrig förr. För Berta kĂ€nns det outhĂ€rdligt att se Carolin spela tjĂ€nsteflicka hos sin egen far och sina syskon. Deras hemlighet gör situationen alltmer ohĂ„llbar. Tillsammans Ă„ker de till det mystiska slottet RosengĂ„va för att vara sĂ€llskapsdamer Ă„t tvillingarna Arild och Rosilda. Först tycker Berta att det ska bli skönt att slippa allt hemlighetsmakeri. Men RosengĂ„va döljer sina egna hemligheter.

I Skuggornas barn lĂ€mnar Berta i hemlighet slottet RosengĂ„va. Hon har lovat slottsförvaltaren Axel Torsson att inte Ă„tervĂ€nda förrĂ€n han kallar pĂ„ henne. Med sig bĂ€r Berta en mörk hemlighet. Men Carolin Ă€r kvar, förtrollad av de mĂ€rkliga, gĂ„tfulla tvillingarna Arild och Rosilda. Är de verkligen syskon, som Carolin pĂ„stĂ„r? GĂ„r det alls att lita pĂ„ Carolin, som intygat för alla pĂ„ slottet att hon egentligen Ă€r Bertas bror Carl? Och varför lĂ„ter Lydia Falck af Stenstierna sina barn leva i övertygelsen om att deras mor Ă€r död?

I Skugg-gömman Ă€r Ă„ret 1914. Flickorna har blivit Ă€ldre. Carolin har flyttat till Stockholm, fast besluten att göra upp med sitt förflutna. I en enkel, liten spegelprydd lĂ€genhet söker hon efter sitt sanna jag. Carolin sĂ€ger att hon behöver speglarna för sina teaterstudier, men Ă€r det verkligen sĂ„ enkelt? Är det inte egentligen sĂ„ att det Ă€r i speglarna hon möter Saga, sitt andra jag?

MARIA GRIPE [1923–2007] Ă€r en av Sveriges bĂ€sta och mest Ă€lskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vĂ„r lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, dĂ€ribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker Ă€r översatta till 29 sprĂ„k, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnĂ€ren Harald Gripe [1921–1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmĂ€rkelser för sitt författarskap, bland annat H. C. Andersen-medaljen, LitteraturfrĂ€mjandets stora pris, Astrid Lindgren-priset, New York Herald Tribunes Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.


UpplÀsare: Lo Tamborini
LĂ€ngd: