(228)

Skojarna i örtagården

ljudbok


Varför omges kravodlingen Peuranvuoma av höga stängsel som ett koncentrationsläger? Mystiska rykten cirkulerar om stället: Folk lär ha försvunnit där. Förklädd till kravodlingsinspektör beger sig den orädde säkerhetspolisen Jalmari Jyllänketo upp till Lappland för att ta reda på sanningen. Den envetne detektiven upptäcker snart att saker och ting inte sker enligt lagens bokstav på kryddörtsodlingen.Vad döljer sig egentligen i den gamla järnmalmsgruvan? Odlar man svamp där? Och arbetar folk där verkligen frivilligt? Jyllänketo blir hårdför rekryterare av folk till den underbemannade anläggningen. Allsköns ohängda skojare och odågor i vår Herres hage finner ett nytt liv nere på järngruvans botten. En råbarkad skinnskalle ser ett nytt ljus, klottraren upptäcker mer hållbara värden, ja, till och med för näringslivets höjdare öppnar sig plötsligt överraskande optionsperspektiv.

Arto Paasilinnas 21:a bok på svenska sedan Harens år(1992). Bland hans övriga böcker kan nämnas Den ljuva giftkokerskan, Prosten Huuskonens bestialiska betjänt, Fabrikör Liljeroos luftskepp och Paradisets fångar. Totalt har hans böcker sålt i mer än 1 miljon exemplar i Sverige.


Uppläsare: Frej Lindqvist
Längd:

3.8

228 recensioner

Örjan

2024-04-17

Lite mörkare berättelse än vad jag blivit van vid från författarens fantastiska hjärna. Svåra ämnen och frågeställningar avhandlas med en lättja som nästan känns lite obehaglig emellanåt. Gott om dråpliga händelser, härliga meningsutbyten och vansinniga karaktärer, som sig bör när den gode Arto Paasilinna sätter pennan till papyrusen! Underhållande och rolig historia! Pefekt finlandssvensk uppläsning ger lite extra krydda till berättelsen! Rekommenderas till alla som tycker om lite underfundiga dialoger och ordlekar och vill få sig ett gott skratt.

V

2024-03-25

Ingen aning om den är bra eller inte för den fungerar inte att lyssna på. Hela sidan fladdrar och ljudet startar inte. Andra böcker fungerar men inte denna.

Sören

2024-03-10

Små rolig.