(38)

Sista andetaget

ljudbok och e-bok


Denise Mina har en sÀllsynt begÄvning: hon skriver kriminalromaner som sticker ut. Intrigen Àr intelligent och trovÀrdig, miljöskildringen tidssÀker och stÀmningsfull, dialogen gatusmart och trÀffsÀker. Och sist men inte minst en oförglömlig huvudperson. En stark, originell kvinna som gÄr sin egen vÀg och som oftast kÀmpar i uppförsbacke i en mansdominerad vÀrld.

Sista andetaget Ă€r den tredje boken med Paddy Meehan och tar oss Ă„ter med till Glasgow. Året Ă€r 1990. Det Ă€r mycket som hĂ€nt under Ă„ren som gĂ„tt, men mycket Ă€r sig ocksĂ„ likt. Paddy har gjort en kometkarriĂ€r som journalist. Hon har en egen kolumn och kan skriva om det hon vill, hon bor i en flott lĂ€genhet och har skrivit en bok om sin namne - Paddy Meehan - en simpel inbrottstjuv som mot sitt nekande dömts för mordet pĂ„ ett Ă€ldre par.

Paddys pappa Àr död och hennes mamma bekymrar sig stÀndigt om de nu vuxna barnen. Paddys bröder hankar sig fram pÄ tillfÀlliga jobb, systern som har vigt sitt liv Ät Gud och tÀnkt bli nunna stÀller till en skandal nÀr det visar sig att hon har ett förhÄllande med prÀsten. Och Paddy sjÀlv, nÄgra kilo tyngre och i starkt behov av en stylist, har fortfarande en förmÄga att lÀgga nÀsan i blöt och trassla till det för sig. Hennes rÀttspatos och kamp för de svaga pÄgÄr stÀndigt.

En sen kvÀll nÀr Paddy njuter av lugnet hemma i lÀgenheten knackar polisen pÄ hennes dörr. Hennes före detta pojkvÀn och kollega har hittats naken, försedd med huva och skjuten genom huvudet. Det liknar nÀrmast en regelrÀtt avrÀttning. Men Paddy har inte trÀffat Terry pÄ sex mÄnader och har inte mycket att bidra med till utredningen.

Samtidigt slÀpps Callum, en av pojkarna som dödat den treÄrige Brian Wilfox, ur fÀngelset. Han Àr rÀdd och vilsen och söker skydd hos sin kusin Sean, Paddys före detta fÀstman. Paddys chef vill att hon ska skriva en artikel om Callum, men Paddy förhalar uppdraget. Callum tillhör mer eller mindre familjen och det kÀnns inte sÀrskilt lockande att utnyttja en ung utsatt pojke. Dessutom har det brutala mordet pÄ Terry vÀckt Paddys intresse.

Det visar sig att Terry inte bara uppgett Paddy som nÀrmast anhörig utan ocksÄ efterlÀmnat ett stort gammalt hus utanför staden samt ett antal resvÀskor fulla med anteckningar. Paddy dras in i en hÀrva av hemligheter och lögner och hon upptÀcker kopplingar ingen annan tidigare förstÄtt. Snart Àr hon uppslukad av sin karriÀrs mest betydande och farliga uppslag. Och denna gÄng Àr det inte bara Paddys liv som Àr i fara. Hur ska hon lyckas skydda den person som hon hÄller allra mest kÀr?