(337)

Simma med de drunknade

ljudbok och e-bok


Lars Mytting, författaren till succéboken Ved, har skrivit en spÀnnande och underhÄllande slÀktkrönika om en förÀldralös bondpojke som beger sig ut i vÀrlden för att finna sina rötter.

Hösten 1971 hittas ett norskt-franskt par döda i Frankrike. Deras tre Är gamla son Edvard Àr spÄrlöst försvunnen men hittas fyra dagar senare pÄ ett sjukhus tolv mil bort. Var Edvard har befunnit sig under tiden, och om det verkligen var en slump att hans förÀldrar klev pÄ en kvarglömd mina frÄn första vÀrldskriget, förblir en gÄta.

Edvard vÀxer upp hos sin fÄordige farfar pÄ en potatisgÄrd pÄ norska landsbygden. Och det Àr nÀr hans farfar dör i början pÄ 90-talet, och det ovÀntat dyker upp en vackert snidad trÀkista frÄn en slÀkting som Edvards tillvaro vÀnds upp och ner. Han beger sig ut i den stora vÀrlden för att finna svar pÄ sitt livs frÄgor. Sökandet leder honom till Shetlandsöarna och tillbaka till Frankrike, dÀr han tvingas grÀva i de mörkaste hörnen av sin familjs historia. En historia som Àr nÀra sammanvÀvd med de stora tragedierna i Europa under 1900-talet.

Romanen fick det prestigefulla norska Bokhandlerprisen 2014.


UpplÀsare: Johan Svensson
LĂ€ngd:

4.0

337 recensioner

Anonym

2024-02-01

En otroligt fint skriven bok och en fascinerande slĂ€kthistoria. Jag hade dock lite svĂ„rt att hĂ„lla ordning pĂ„ alla namn och tiden för olika hĂ€ndelser. Lite svĂ„rt att höra skillnad pĂ„ Ă„ren 1941 och 1971. Man fick verkligen tĂ€nka efter och klura ut var i tiden man befann sig. En storslagen bok om den lilla vardagen och familjehemligheter. Lite knepigt var det ocksĂ„ att följa med i krigsförloppet och i odlingen av trĂ€d. Inte visste jag att valnötsvirke var sĂ„ vĂ€rdefullt, sĂ„ det kan ge upphov till arvsrĂ€ttigheter genom generationer. Man borde kanske ha lĂ€st Myttings bok ”Ved” först.Slutet pĂ„ boken gör att man inte kan slĂ€ppa tankarna pĂ„ den. Vad hĂ€nde egentligen? Inte nödvĂ€ndigtvis för att fĂ„ veta, men man funderar pĂ„ hur generationerna vĂ€xer bĂ„de bland mĂ€nniskor och trĂ€d. Det Fina miljöbeskrivningar. Jag fick lust att resa till Shetlandsöarna! Hittade boken pĂ„ ett hotell pĂ„ Kanarieöarna bland utlĂ€sta och kvarlĂ€mnade semesterböcker, men valde att ”lĂ€sa” den som ljudbok. Kanske leder den vidare till ny semester pĂ„ Shetland.

Maj-Britt

2023-09-21

strÀck lyssnade pÄ den.

Anonym

2023-09-06

Bra skriven och spÀnnande. MÄhÀnda lite för lÄng.