(1)

Sherlock Holmes: Wisteria Lodge

e-bok


Klienten John Eccles dyker upp hos Sherlock Holmes med en bisarr historia: Han besökte en vÀn men nÀr han vaknade pÄ morgonen var alla andra försvunna.

Efter bara nÄgra minuter dyker polisen upp och vill förhöra John Eccles som misstÀnkt för ett brutalt mord.

I fallet med ”Wisteria Lodge” fĂ„r du lĂ€sa om ett av de mĂ€rkligaste fallen i Sherlock Holmes karriĂ€r, och en av de fĂ„ gĂ„nger dĂ€r den ansvarige polisen Ă€r minst lika klurig som mĂ€sterdeckaren sjĂ€lv.

Den hĂ€r berĂ€ttelsen skrevs av författaren Arthur Conan Doyle, (1859–1930), och publicerades första gĂ„ngen pĂ„ engelska Ă„r 1908 med titeln ”The Adventure of the Wisteria Lodge”. Arthur Conan Doyle var ursprungligen lĂ€kare och skapade rollfigurerna Sherlock Holmes och doktor Watson med nĂ„gra av sina kollegor och lĂ€rare som förebilder.

Den hĂ€r svenska texten publicerades Ă„r 1926 i novellsamlingen ”Sherlock Holmes Ă€ventyr. Sherlock Holmes bragder – valda berĂ€ttelser ur den store detektivens liv och Ă€ventyr” med titlarna ”Mr John Scott Eccles’ sĂ€llsamma upplevelse” och ”San Pedros tiger”.

Den hĂ€r översĂ€ttningen till svenska gjordes av Oscar Nachman (1870–1934) som var specialiserad pĂ„ deckare och Ă€ventyrsberĂ€ttelser.

I den hÀr e-boken publicerar vi originalets text ordagrant och helt utan Àndringar, alla namn, uttryck och till och med felstavningar har behÄllits.