(272)

SAS Ghost Patrol - brittisk elitstyrka i naziuniform

ljudbok och e-bok


Rafflande sann historia om ett av andra vÀrldskrigets hemligaste uppdrag.

FörklĂ€dda i nazistuniformer infiltrerade brittiska elitsoldater fienden för att kunna utföra en överraskningsattack. Erövringen av den nazistockuperade hamnen i libyska Tobruk, 1942, Ă€r en av de frĂ€ckaste och mest vĂ„ghalsiga militĂ€roperationerna under andra vĂ€rldskriget – kanske nĂ„gonsin. Den Ă€r ocksĂ„ hittills oberĂ€ttad.

Den hemliga operationen innehĂ„ller allt man kan önska av mod, kamratskap, dĂ„rskap och tragik. Det Ă€r ocksĂ„ en berĂ€ttelse om att överleva under de mest extrema omstĂ€ndigheter – dĂ€r minsta felsteg kan leda till katastrof.

Endast Churchill sjĂ€lv och en liten krets i det högsta militĂ€ra styret kĂ€nde till detta topphemliga sjĂ€lvmordsuppdrag. Hemlighetsmakeriet har gjort den fantastiska historien tĂ€mligen okĂ€nd fram till idag. Nu har den fĂ„tt sin rĂ€ttmĂ€tiga skildrare i Damien Lewis, som Ă„tergivit dess autenticitet och dramatiska drivkraft – inte minst tack vare de exceptionella personligheter som vi fĂ„r möta i berĂ€ttelsen, som trots att den bĂ€r den mytologiska hjĂ€ltesagans signum verkligen Ă€r sann.



3.8

272 recensioner

Alexander

2022-12-02

SpÀnnande historia, men lÀsaren uttalar ord fel ett exempel Àr namnet peugeot som man borde veta om man jobbar med att lÀsa, blir lÀtt förvirrande emellanÄt.

Svante

2021-04-02

Jag borde gilla denna boken, med tanke pÄ hur den beskrivs, och jag Àr en vÀn av genren, oavsett om det Àr fiktivt eller historiskt korrekt. Till min besvikelse serveras lÀsaren/lyssnaren i princip en serie beskrivingar om hur vÀldigt varnt det Àr i Sahara, och hur farligt det Àr att vara dÀr, med krig dessutom! Man fÄr ocksÄ gÄng pÄ gÄng nerkört i halsen exakt vad man ska tycka och tÀnka om soldaterna. Detta Àr inget jag ens funderat över om en boks innehÄll förut, men det Àr pÄfallande irriterande att fÄ fÀrdiga Äsikter pÄ detta sÀtt. Det Àr svÄrt att hÀnga med dessutom, och alltihop framstÄr som en massa fragment av en historia (vilket det ocksÄ Àr, vad jag förstÄr) som hade behövt skrivas om frÄn scratch faktiskt. SjÀlva historien som finns dÀr nÄnstans balom alla orden Àr sÀkert fascinerande, men detta fungerar helt enkelt inte som skönlitterÀrt verk. UpplÀsaren gör ett i mitt tycke bra försök att lyfta det trÀiga materialet, men trots det gav jag faktiskt upp halvvÀgs - jag lommer inte avsluta denna boken. Detta Àr synnerligen ovanligt för min del, och betyget kan dÀrmed bara bli ett.

Peter

2021-03-24

Otroligt spÀnnande frÄn första till sista sidan!