(435)

Sankta Psyko

ljudbok och e-bok


Johan Theorins romaner med Öland som fond har satt stora avtryck i svensk spĂ€nningslitteratur. Nu byter han tillfĂ€lligt spelplats och frĂ„n ett vindpinat alvar tar han oss med till en mellanstor stad nĂ„gonstans pĂ„ vĂ€stkusten.

Dit anlĂ€nder Jan Hauger för att söka tjĂ€nst som förskolepedagog. Men GlĂ€ntan Ă€r inte riktigt som andra förskolor. Det ligger pĂ„ andra sidan muren till Sankta Patricia – med öknamnet Sankta Psyko – ett sĂ€kerhetsklassat sjukhus dĂ€r psykiskt störda vĂ„ldsbrottslingar vĂ„rdas. GlĂ€ntan Ă€r Sankta Patricias egen förskola, dĂ€r patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning fĂ„ trĂ€ffa sina förĂ€ldrar. En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gĂ„ngarna som förbinder förskolan med besöksrummet pĂ„ kliniken.

Jan Ă€r en duktig pedagog, men han har ocksĂ„ hemligheter. Han har inte avslöjat för nĂ„gon vad som egentligen hĂ€nde nio Ă„r tidigare, nĂ€r lille William försvann frĂ„n den förskola dĂ€r han dĂ„ arbetade. Han har inte heller berĂ€ttat varför han var sĂ„ angelĂ€gen om att fĂ„ tjĂ€nsten pĂ„ Sankta Patricia: att det har att göra med att Alice Rami, den egensinniga sĂ„ngerskan som han varit besatt av sedan tonĂ„ren, Ă€r patient pĂ„ sjukhuset . Är nĂ„got av dagisbarnen hennes? Jan Ă€r förbjuden att frĂ„ga, men lockelsen att hitta en vĂ€g in till de slutna avdelningarna och möta Alice igen vĂ€xer.

En natt nÀr barnen sover djupt hÀmtar Jan nyckeln till kÀllardörren, lÄser upp och börjar gÄ nedför trappan som leder in till Sankta Patricia.

Med Sankta Psyko har Johan Theorin Ă„stadkommit en psykologisk rysare i toppklass.


UpplÀsare: Magnus Krepper
LĂ€ngd:

3.8

435 recensioner

Cicci

2023-12-27

Jag lÀste den hÀr boken första gÄngen som tonÄring och Àr fortfarande en stark favorit

Jessica

2023-12-21

Nja, boken kĂ€ndes vĂ€ldigt lovande i början. Om de hade varit lite fart i den sĂ„ hade den nog varit bĂ€ttre. Jag lyssnade klart i hopp om att den skulle ta fart, men tycker nog inte riktigt att den var vĂ€rd det


Alexandra.soderstrom

2023-09-26

Bra fram till slutet, gillar inte öppna avslut