(116)

Sandor slash Ida

ljudbok och e-bok


Ida Àr sexton och bor i Stockholm med sin mamma. Mamman Àr deprimerad och ligger mest i sÀngen med ansiktet mot vÀggen, skitigt hÄr och joggingbyxor. Ida tar ansvar och förlÄter nÀr mamma glömt att de inte har mat hemma. Mamman tar stor plats i Idas liv. En tillflyktsort Àr mejlen till pappa som har en ny familj och bor i USA. En annan Àr festerna dÄ hon dricker och kÀnner sig fri. Idas kompisar Susanna och Therese Àr sÄÄÄ avundsjuka pÄ Ida för Ida Àr snygg. Riktigt snygg. SÄ snygg att nÀr vÀnnerna sviker viskar man hora i korridorerna pÄ skolan. Ida söker mening.

Sandor Àr sexton och bor utanför Göteborg. I radhus, kÀrnfamilj och gemensam helgfrukost. Sandor har just inga kompisar. Tobbe, men han Àr en tönt som bygger lÄdbilar. Men Sandor har dansen. Baletten Àr hans himmel och hans helvete, för man kan inte dansa utan att bli kallad bögjÀvel och klassbög av Babak, Valle och de andra pÄ skolan. Sandors mamma Àr pÄ honom hela tiden: dansen var hennes allt och nu Àr det han som ska förverkliga hennes framgÄngsdröm. Pappan dÀremot Àr frÄnvarande - instÀngd pÄ sitt arbetsrum. Sandor söker mening.

En kvÀll möts Ida och Sandor. PÄ chatten. BÄda tÀnker: nÄgon fattar, nÄgon Àr som jag Àr. De byter e-postadresser. Men deras vÀnskap Àr inte sjÀlvklar. De ljuger för varandra om vilka de Àr, och nÀr Sandor överraskar Ida hemma i Stockholm blir allt fel. SÄ fel det bara kan bli.

Sara Kadefors skriver Ă€ven drama för teater, teve och film. Hon har tidigare arbetet som journalist pĂ„ Sveriges Radio och pĂ„ Sveriges Television. “Sandor slash Ida” vann Augustpriset 2001 och filmen med samma namn hade biopremiĂ€r i februari 2005.


UpplÀsare: Sara Kadefors
LĂ€ngd:

4.1

116 recensioner

janicke73

2024-01-11

fin bok om relationer — mellan familjemedlemmar, skolkamrater och unga Ă€lskande

Malte

2023-10-22

It was a good book, it was better while reading in a spree and really pulled together in the third half.

Ellen

2020-02-15

Den var bra, underhĂ„llande. OcksĂ„ kul att man fĂ„r en inblick hur Ida och Sandor tĂ€nker. Fantastisk bok!😁