(9)

Samlade dikter

e-bok


Det finns ett sug efter Bodil Malmstens dikter. Det mĂ€rktes inte minst i mars 2015 nĂ€r hon kom ut med "Det hĂ€r Ă€r hjĂ€rtat", som var hennes första diktbok pĂ„ 22 Ă„r. ”Jag skriver inte dikter lĂ€ngre, men den hĂ€r dikten krĂ€vde att jag skrev den”, sa Bodil Malmsten dĂ„. Det var ”en kĂ€rleksdikt, en sorgedikt, en dikt om den orimliga förlust som kallas döden”.

Och nu ges den ut igen, i en vacker volym tillsammans med Bodil Malmstens alla tidigare diktsamlingar, frĂ„n "DvĂ€rgen Gustaf" frĂ„n 1977 till "Inte med den eld jag har nu" frĂ„n 1993. Åtta diktsamlingar och nĂ„gra rasande fina uddadikter inom ett par pĂ€rmar, allt formgivet av Bodils dotter Stefania Malmsten.

En volym med samlade dikter Àr som gjord att blÀddra i och fastna Àn hÀr, Àn dÀr. Kanske vid den gripande sorgedikten om Bodils första förlÀggare, Gerard Bonnier, eller vid ungdomsminnen om mormor och kusin Stig, eller i hela diktsamlingen "Nefertiti i Berlin", som skildrar en relation mellan en mamma och hennes flygfÀrdiga dotter.

Bodil Malmstens poesi ligger nÀra hennes eget liv, nÀra allas vÄra liv. Hon strÀcker sig brett och hon nÄr lÄngt. Hennes samlade dikter Àr en prydnad och en vÀrmekÀlla i varje boksamling.