(16)

Sagan om Sagan om Ringen

ljudbok


Tolkiens trilogi Sagan om ringen skrevs under 1950-talet, starkt fÀrgad av erfarenheten av tvÄ vÀrldskrig, och fick ett enormt genomslag under 1960-talet, dÄ hippies och grönavÄgare kunde identifiera sig med de piprökande hobbitarna och deras stillsamma lantliv i Fylke. NÀr Bo Hanssons skiva med samma namn kom ut 1970 gav den viktiga impulser för den svenska instrumentala proggen och med Peter Jacksons filmatiseringar frÄn början av 2000-talet brast alla fördÀmningar och sagans innehÄll blev allmÀngods. Dess inverkan pÄ hela det kulturella fÀltet har varit enorm och musik, film, tv-serier och dataspel har gjorts pÄ temat.

Flummare Àr inte ensamma om att ha valt ut delar av sagan att identifiera sig med. För black metal-musikerna var det orcherna som lockade, medan högerextremismen uppmÀrksammade böckernas undertext av renande raskrig och palantiren har blivit en symbol för övervakningssamhÀllet. Till och med i det nu hÀrjande vaccinmotstÄndet kan man ana influenser frÄn MidgÄrdssagan.

Peter Bryngelsson - som under 50 Är varit verksam som musiker, producent och författare - följer i denna bok de vindlade stigar som Tolkiens trilogi öppnat i populÀrkulturens och ideologiernas vildvuxna skogar.


UpplÀsare: Peter Bryngelsson
LĂ€ngd:

3.1

16 recensioner

Jan

2023-06-14

En mycket gripande berÀttelse om hur sagan om ringen blivit en viktig pÄverkan av vÄr vÀrld som jag levt i.