(8)

Ryttarna

e-bok


Det Àr skrÀmmande och trollbindande samtidigt och jag lÀngtar redan efter att fÄ följa nÀsta bok in i dessa okÀnda svenska skogar Ànnu en gÄng.

Kajsa Bergström, GT

Sverige mitt under en framvĂ€xande miljökatastrof femtio Ă„r fram i tiden – Stockholm och en stor del av sydsverige Ă€r obeboeligt. Polis och militĂ€r gör vad de kan för att ”uppmuntra” folk att flytta till stĂ€derna dĂ€r de Ă€r lĂ€ttare att kontrollera. En hĂ€nsynslös motstĂ„ndsrörelse fĂ„r allt fler anhĂ€ngare, framför allt pĂ„ landsbygden. DĂ€r för en snabbt krympande del av befolkningen kampen för ett fritt liv utanför stadskomplex och regeringskontroll och mot ett allt hĂ„rdare klimat med svĂ„ra stormar och extrema temperatur-vĂ€xlingar. De har ingen hjĂ€lp att vĂ€nta av vare sig polis eller sjukvĂ„rd, bara av sina nĂ€rmaste. Samtidigt som de stĂ€ndigt övervakas av militĂ€rhelikoptrar och drönare mĂ„ste de sjĂ€lva ta sig fram till hĂ€st. PĂ„ stora bildskĂ€rmar visas tillrĂ€ttalagda ”nyheter” och för att fĂ„ möjlighet att gĂ„ i skolan mĂ„ste eleverna ta lugnande medicin. TvĂ„ familjer pĂ„ landsbygden rĂ„kar i fejd. TonĂ„riga Elin dödar mannen Björn i sjĂ€lvförsvar, men lyckas inte rĂ€dda sin bror Vagn frĂ„n att bli tillfĂ„ngatagen. Elin ger sig av för att förhandla om Vagns liv, vĂ€l medveten om att hennes egna handlingar kanske dömer dem bĂ„da till döden. Men Björns gĂ„rd verkar övergiven och nĂ€r Elin kommer dit överraskas hon av ett regn rött av sand frĂ„n Sahara. Hon tvingas söka skydd i sina fienders hus men upptĂ€cker snart att hon inte Ă€r ensam i huset, nĂ„gon verkar gömma sig i ett lönnrum i kĂ€llaren.

Ryttarna Àr första delen i serien Blodregn, en slÀktsaga inspirerad av fornnordisk tradition. Med ett karaktÀristiskt korthugget sprÄk vÀver Mats Wahl mÀsterligt en berÀttelse om tvÄ familjers kamp för överlevnad i en inte helt orealistisk framtid.

Mats Wahl Àr en av Sveriges frÀmsta författare som skriver för unga. Han Àr född 1945 i Malmö och uppvuxen pÄ Gotland och i Stockholm. Sedan debuten 1978 har han skrivit ett femtiotal böcker, pjÀser och filmmanus. För ungdomsromanen Vinterviken tilldelades han Augustpriset och det prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis. I sin författargÀrning och som föredragshÄllare och lÀrare har han engagerat sig sÀrskilt för ungdomar i kris.

Mats Wahl hÄller samman sitt rika stoff pÄ ett bÄde spÀnnande och skrÀmmande sÀtt. Miljöerna och personerna Àr livfullt och övertygande gestaltade.

Karin Engvén, BTJ

StÀmningen, slÀktfejderna och sprÄket i Mats Wahls skrÀmmande och oerhört skickligt komponerade bok, första delen i serien Blodregn, liknar verkligen en islÀndsk saga. Kanske Àr detta den allra starkaste bok som Mats Wahl nÄgonsin har skrivit.

Lena Kjersén Edman, VÀsterbottens-kuriren

Ryttarna Àr en brutal framtidsfantasi, som kÀnns bÄde skrÀmmande och inom rÀckhÄll. Jag lÀser den i ett svep, tagen av mÀnniskornas komplicerade öden och den enkelhet Wahl för fram berÀttelsen med.

Jonna Fries, BorlÀnge Tidning

Det Ă€r omöjligt att inte ocksĂ„ dra paralleller till den framgĂ„ngsrika ”Hunger games”-trilogin. /.../ För visst kan man hitta tydliga likheter mellan Wahls sextonĂ„riga Elin och den jĂ€mnĂ„riga Katniss./.../ Det Ă€r skrĂ€mmande och trollbindande samtidigt och jag lĂ€ngtar redan efter att fĂ„ följa nĂ€sta bok in i dessa okĂ€nda svenska skogar Ă€nnu en gĂ„ng.

Kajsa Bergström, GT



2.9

8 recensioner

Sofie

2021-01-23

Bra överlag, sorgligt men samtidigt lyckligt slut. Blev vÀldigt konstig bitvis med konstiga formuleringar och ord som inte blev förklarade.

marianne

2020-09-21

SÄMSTTT!!!!!!!