(69)

Ryssland: Revolution och inbördeskrig. Del 2

ljudbok


Här fortsätter Antony Beevors insatta skildring av Ryssland åren 1917–1921. Tsar Nikolaj II abdikerade till följd av februarirevolutionen 1917 och lämnade efter sig ett maktvakuum. En provisorisk regering tillsattes och bolsjevikerna under ledning av Lenin såg möjligheten att ta upp kampen om styret av Ryssland. Snart inleddes det förödande krig mellan Röda och Vita armén som av många ses som den mest avgörande händelsen i modern historia.

Den vita sidan byggde på en ohelig allians mellan moderata socialister och reaktionära monarkister. De hade inte mycket att sätta emot Trotskijs Röda armé och Lenins målmedvetna kommunistiska diktatur. Båda sidorna fick stöd från andra länder och konflikten eskalerade till ett världskrig genom ombud som utkämpades på rysk mark fram till 1921. Massavrättningar utfördes likväl som terroraktioner. Epidemier och svält följde i krigets spår och drabbade civilbefolkningen.

Utifrån den senaste forskningen och omfattande egna arkivstudier ger den bästsäljande författaren Antony Beevor en heltäckande bild av konflikten i Ryssland. Med sin välkända fängslande berättarteknik får läsaren följa kriget ur många olika perspektiv, från arbetaren på Petrograds gator till kavalleriofficeren på slagfältet och den kvinnliga läkaren på ett av de många provisoriska sjukhusen.


Uppläsare: Per Runhammar
Längd:

4.0

69 recensioner

Jonas

2023-08-21

Intressant bok som ger bra inblick över det ryska inbördeskriget. Dock mer lämplig att läsa än att lyssna på. Det är lätt att glömma vilken av alla namn som tillhör vilken sida i konflikten. De glimtar av analys och passager i boken ämnade att ge en översiktlig ild är mycket bra men för få i mitt tycke. Trots detta en läsvärd bok, för de flesta i vår tid, tror jag inte har en aning om hur grymt detta inbördeskrig var och av vilket skrot och korn de sedermera, på sina håll (även i Sverige) fortfarande, hyllade Sovjetiska ledarna var.

Thomas

2023-07-17

Bra bok. Men det blev lite rörigt för mig med alla namn och orter. Skulle ha behövt en karta över Ryssland medan jag lyssnade.

Rein

2022-10-08

Med dagens krig i Ukraina ger boken en bakgrund till ryssarnas arv och varför de beter sig som de gör. Både brutalitet och korruption.