(26)

Romeo och Julia

e-bok


Varför vill vi höra historien om Romeo och Julia, om och om igen, trots att vi redan kan den utan och innan? För tre saker: kÀrleken, smÀrtan och orden. De bÄda ungas förtvivlade kÀrlek Àr sÄ stark att de glömmer allt annat omkring dem. För den bryter de alla regler. Och om de inte fÄr vara hos varandra, Àr de villiga att dö - och de dör.

Romeo och Julia förlöser, hos unga som gamla, smÀrtan av all samlad lÀngtan som varit omöjlig att uppfylla. Och det genom Shakespeares ord. KÀrlekssonettens mÀstare har öst poesi i detta ganska tidiga drama. Genom Romeos och Julias munnar. In i Romeos och Julias öron. Och in i Ähörarens/lÀsarens.

SÀllan blir epitetet odödlig klassiker ett sÄdant understatement som i frÄga om Shakespeares Romeo & Juliet [c:a 1595]. HÀr i Carl August Hagbergs oförglömliga svenska översÀttning.

William Shakespeare [1564-1616], född i Stratford-upon-Avon i Warwickshire i England, Àr den frÀmste dramatikern genom tiderna. Författare till dramer som Hamlet,Romeo och Julia, Macbeth, Othello, och Kung Lear.



3.7

26 recensioner

Amy

2021-09-01

Bra, vÀlskriven och intressant