(4)

Riskbruk och missbruk

e-bok


MÄnga mÀnniskor dricker för mycket och har ett riskbruk av alkohol som pÄverkar hÀlsan och vÀlbefinnandet utan att de för den skull kan uppfattas som missbrukare. Att vara beroende av lÀkemedel kanske inte heller Àr nÄgot som mÀrks utÄt, men kan innebÀra stora svÄrigheter i den enskildes liv, liksom för anhöriga.

Denna bok fyller ett tomrum dĂ„ den fokuserar pĂ„ drogproblem som anses ”för smĂ„â€ för den sĂ€rskilda beroendevĂ„rden men som Ă€ndĂ„ allvarligt försĂ€mrar mĂ€nniskors hĂ€lsa och livskvalitet. För en sĂ„ tidig insats som möjligt behöver alla som arbetar inom primĂ€rvĂ„rd, företagshĂ€lsovĂ„rd, socialtjĂ€nst och psykiatrisk öppenvĂ„rd kunskap om drogrelaterade problem. Boken vĂ€nder sig till studerande likavĂ€l som till redan yrkesverksamma.

FörhĂ„llningssĂ€ttet i boken bygger pĂ„ en av WHO understödd modell för arbete med livsstilsförĂ€ndringar dĂ€r man betonar samarbete och dialog. HĂ€r beskrivs pĂ„ ett konkret sĂ€tt motiverande samtal, en samtalsmetod som syftar till att öka individens vilja och förmĂ„ga att förĂ€ndra sina riskabla drogvanor. Metoder för att kartlĂ€gga bl a konsumtion och konsekvenser lĂ€rs ut. Boken redogör ocksĂ„ för behandlingsinsatser, t ex enkla interventioner vid alkoholproblem och lĂ„ngsam nedtrappning vid lĂ€kemedelsberoende. Även basfakta om droger presenteras.

Den andra reviderade utgÄvan Àr utökad och har kompletterats med ny aktuell forskning och klinisk erfarenhet. Avsnittet med basfakta om alkohol och droger har, liksom övriga kapitel, uppdaterats och utökats.