(380)

Rich boy

ljudbok och e-bok


En mamma och en dotter. TvÄ kvinnoliv sammanvÀvda av tid, kÀrlek, ensamhet och en delad utsatthet. Vad innebÀr det att leva, arbeta och Àlska som kvinna, i ett samhÀlle som inte kan fÄ nog av sina rich boys?

Marianne kommer frÄn en borgerlig familj pÄ Lidingö som fallit samman i sviterna av pappans död och skapat en ung och osÀker kvinna. Det Àr sextiotal i Stockholm och Marianne lÀser till psykolog. Hon Àr feminist, men osÀker pÄ hur man omsÀtter det i praktiken. NÀr den karismatiske Kaj, en ledargestalt inom vÀnstern, riktar sitt ljus mot henne följer hon med, trots att hans beteende blir allt mer vÄldsamt. Annika Àr Mariannes dotter. Trettio Är senare slungas hon in i en djup kris som tvingar henne till sjÀlvrannsakan. Det Àr tvÄtusental i Stockholm, lÀttare att vara kvinna pÄ vissa sÀtt, men svÄrare pÄ andra.

Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Äterkomst som romanförfattare spÀnner över hela nittonhundratalet och gestaltar villkoren för tre generationers kvinnoliv. Det handlar om klass och moderskap, trauman som gÄr i arv, och ensamma mammor som inte förmÄr ge sina barn det de behöver. Med samma bildrika, associativa stil som gjorde debuten Naturen sÄ rosad har hon skrivit en roman som bÀrs fram av stor kÀnslighet, psykologisk skÀrpa, skönhet och mörker.

CAROLINE RINGSKOG FERRADA-NOLI (född 1980) romandebuterade med Naturen 2009. 2016 kom boken KÀra Liv och Caroline baserad pÄ podcasten En varg söker sin pod som hon har tillsammans med Liv Strömquist. Caroline Àr utbildad pÄ DI och har skrivit och regisserat serien Juicebaren som gÄtt pÄ SVT.



3.8

380 recensioner

Nancy

2023-08-29

Bitvis briljant sprÄk men vilken redaktör slÀpper igen en bok som borde varit hÀlften sÄ lÄng? Ett malande och tjatande som bara blir till bokens nackdel.

Sof

2022-12-20

Fin inlÀsning. Första romanen jag lÀser av Caroline Ringskog. Bra roman som pÄ ett inkÀnnande sÀtt skildrar socialt arv, sjÀlvstÀndighetsstrÀvan, psykisk ohÀlsa utifrÄn flera generationer av kvinnor. Rekommenderas!

Josef

2022-12-07

En mycket bra berÀttelse om sjÀlvbilder och relationer till andra mÀnniskor.