(2)

Raoul Wallenberg : en biografi

e-bok


Den 4 augusti 2012 var det 100 Är sedan Raoul Wallenberg föddes

I Raoul Wallenberg. En biografi berĂ€ttar Bengt Jangfeldt ingĂ„ende historien om Raoul Wallenbergs liv. Om uppvĂ€xten utan far, studierna, Ă„ren utomlands, utanförskapet i slĂ€kten, tiden i Budapest, arresteringen och försvinnandet i Sovjetunionen. Det Ă€r berĂ€ttelsen om en ung man som vĂ€xer upp i en privilegierad miljö och inom en familjedynasti med högt stĂ€llda förvĂ€ntningar – en familjedynasti som inte vill acceptera honom. Om en mĂ„ttligt framgĂ„ngsrik affĂ€rsman som i andra vĂ€rldskrigets slutskede av UD och amerikanska regeringen skickas pĂ„ ett livsfarligt uppdrag till Budapest, dĂ€r hans initiativförmĂ„ga och organisationstalang gör att 10 000 judar rĂ€ddas undan deportation och död.

Med stöd i tidigare outnyttjat kÀllmaterial klarlÀgger Bengt Jangfeldt omstÀndigheterna kring Wallenbergs arrestering och bakgrunden till sovjetledningens beslut att hÀkta och bortföra den svenske diplomaten.

Raoul Wallenberg. En biografi Ă€r inte Ă€nnu en bok om ”fallet Wallenberg” utan just en biografi. HĂ€r skildras för första gĂ„ngen ocksĂ„ hans barndom och uppvĂ€xt och det komplicerade spelet kring hans stĂ€llning inom Wallenbergdynastin pĂ„ 1930-talet. Denna stundom skakande skildring Ă€r ett resultat av efterforskningar i Wallenbergarkivet, som Bengt Jangfeldt Ă€r den förste att fĂ„ tillgĂ„ng till.

Boken Àr rikt illustrerad, till stor del med aldrig tidigare publicerade bilder. Raoul Wallenberg. En biografi har Àven utkommit pÄ engelska, med titeln The Hero of Budapest: The Triumph and Tragedy of Raoul Wallenberg (IB Tauris 2014).