(6)

Prata med barn om klimatet : en handbok

ljudbok och e-bok


Hur kan vi prata med barn om klimatet pÄ ett sÀtt som vÀcker motivation, hopp och handlingskraft? Vilken kunskap och vilka verktyg behöver vi?

I Prata med barn om klimatet vĂ€ver Frida Berry Eklund samman personliga berĂ€ttelser, samtida forskning och fakta och skapar engagemang och gemenskap kring vĂ„r mest avgörande frĂ„ga – klimatkrisen. En frĂ„ga som angĂ„r oss alla och inte minst vĂ„ra barn.

FrÄn ett vardagsperspektiv och utan pekpinnar manar Berry Eklund till reflektion, samtal och handling. Vi mÄste vÄga prata vitt och brett om klimatet, hemma, i skolan och lÄngt bortom politiska stÀllningstaganden eller duktighetstÀvlingar i Ätervinning.

Den konkreta handboken Prata med barn om klimatet ger kunskap om klimatkrisen och sĂ„vĂ€l pedagogiska som psykologiska verktyg för hur vi kan agera nĂ€r det gĂ€ller att rusta vĂ„ra barn inför framtiden. Dels handlar det om vad vi kan göra hĂ€r och nu, dels om hur vi kan hjĂ€lpa barnen – och oss sjĂ€lva – att navigera i en annorlunda framtid.

Prata med barn om klimatet vÀnder sig till förÀldrar och lÀrare frÄn förskola upp till högstadiet, men kan lÀsas av alla som Àr intresserade av hur vi kan samtala om klimatfrÄgan pÄ ett konstruktivt sÀtt.

Miljögeografen Kajsa Kramming och psykologen Kata Nylén har

bidragit med perspektiv och texter i boken.

LÀs en författarintervju eller se ett inslag med Frida Berry Eklund i TV4 Nyhetsmorgon.

KÀllor till boken: KÀllförteckning

Sagt om boken:

"En bok att strÀcklÀsa, jag Àr sÄ glad att den finns! Vi förÀldrar behöver just en sÄdan hÀr bok att hÄlla fast i nÀr oron drar ivÀg. Jag uppskattar Àven budskapet om att oron Àven Àr en positiv drivkraft. Det kan ta emot att lÀsa om klimatet och framtiden eftersom det hotar det vi Àlskar mest, men jag kÀnde mig stÀrkt efter den hÀr lÀsningen."

PETRA MARKLUND, artist och lÄtskrivare

"Den hĂ€r boken vill jag sĂ€tta i hĂ€nderna pĂ„ alla politiker, rektorer, lĂ€rare och – ja – medborgare, oavsett om de har barn eller ej. Frida Berry Eklunds vision av hur den svenska skolan borde hantera klimatkrisen Ă€r dessutom rena rama bruksanvisningen – varsĂ„goda, Utbildningsdepartementet!"

MARIA SOXBO, journalist, författare och medgrundare av Klimatklubben

"KlimatfrĂ„gan Ă€r sĂ€rskilt viktig för vĂ„ra barn – de kommer att uppleva och arbeta med lösningar och uppleva effekterna av ett nytt klimat. Det Ă€r givet att de mĂ„ste fĂ„ vara med i hur vi löser den, och i det Ă€r kunskap en given förutsĂ€ttning, bĂ„de om utmaningen och att det finns lösningar."

MARKKU RUMMUKAINEN, professor i klimatologi vid Lunds universitet och klimatrÄdgivare vid SMHI

"Det Àr en vÀlskriven bok, personligt hÄllen, pedagogisk, peppande och fylld av inspiration, samtidigt som det mÀrks att författaren sitter pÄ stor kunskap, intresse och engagemang för klimatfrÄgan. [...] En intressant, angelÀgen och högaktuell bok med massor av handfasta tips och rÄd, perfekt att sÀtta i hÀnderna pÄ sÄvÀl förÀldrar som pedagoger frÄn förskola och uppÄt. LÀsvÀrd Àven för vuxna som vill fÄ en överblick över klimatfrÄgan. Helhetsbetyg: 5."

CAROLA FORSLUND, BTJ-hÀftet nr 3, 2021