(38)

Potatis

e-bok


"En pÀrla!" Betyg 5 av 5.

BTJ

”Ett mĂ„ste för den matintresserade.”

Svenska Dagbladet

Vi Ă€r alla byggda av potatis. Det Ă€r utgĂ„ngspunkten för den hĂ€r boken – Stefan Ekengrens kĂ€rleksförklaring till potatis, rĂ„varan som har legat honom nĂ€rmast hjĂ€rtat hela kocklivet.

Men hur mycket finns det egentligen att lÀra sig om potatis? Mycket! Bland annat fÄr du koll pÄ olika tekniker och skillnaden mellan stomp, mos och puré. Hur du fÄr rÀtt konsistens pÄ duchessen, skillnaden mellan palt och kroppkakor och varför potatisgratÀng alltid blir bÀst med fast potatis.

I Potatis finns cirka 90 recept, indelade i kapitel beroende pÄ om det handlar om kokt, ugnsgratinerad, stekt eller friterad potatis. LÀs om hur du kokar potatis med perfekt konsistens, gör vassaste hasselbackspotatisen och fixar de mest krispiga pommes fritesen. Recept finns pÄ klassiker som raggmunk, Jansson och pommes Anna men ocksÄ rÀtter som papas arrugadas, tartiflette och potatisfocaccia.

Boken ger dig ett hum om potatisens historia och hur den, efter en trevande start i vĂ„rt land, rĂ€ddade livet pĂ„ en hel befolkning och blev vĂ„r viktigaste basrĂ„vara. Besök görs ocksĂ„ hos tvĂ„ potatisbönder pĂ„ Gotland som berĂ€ttar om sitt odlingsarbete och delar med sig av fakta om olika potatissorter. Kort sagt – allt om potatisen som byggde oss.

"Det heltÀckande och kunskapsrika innehÄllet, levererat i Stefan Ekengrens omisskÀnnligt medryckande stil, gör Potatis lika sjÀlvklar i bokhyllan som potatisen i vÄrt kök."

Gastronaut

”En mĂ€sterkocks kĂ€rleksförklaring till potatis. Stefan Ekengren fortsĂ€tter att briljera med en bok helt tillĂ€gnad den Ă€lskade knölen.”

Buffé

"Är det mani eller sann matglĂ€dje att Ă€gna en hel bok Ă„t en rotfrukt? Vi vet inte men vi Ă€lskar det oavsett."

P3, Morgonpasset

”Knölen Ă€r vĂ„rt viktigaste livsmedel. Det hĂ€vdar stjĂ€rnkocken Stefan Ekengren i sitt praktverk Potatis, en kunskapsspĂ€ckad hyllning till rĂ„varan och odlarna.”

Land

”mĂ„nga fina, spĂ€nnande recept”

P4 Extra

Utsedd till Ă„rets Speciallitteratur - rĂ„vara och BĂ€sta foto i Årets svenska mĂ„ltidslitteratur 2022.

Vann silver i Publishingpriset 2023 i kategorin Fackböcker.



4.2

38 recensioner

Carl

2022-10-15

Att lÀsa den hÀr boken Àr ungefÀr som att investera i en riktigt bra sÀng. Med tanke pÄ hur mycket tid vi spenderar i sÀngen sÄ Àr det vÀrt det. Med tanke pÄ hur mycket potatis vi Àter vore det vÀl idiotiskt att inte utnyttja potatisens fulla potential och inte schabbla bort den.