(607)

Pestens år. Döden i Stockholm 1710

ljudbok och e-bok


710. Mitt under brinnande krig riktade liemannen ett fruktansvärt hugg mot Sverige. På kort tid dog nära hälften av Stockholms befolkning i pesten. Undergången tycktes nära. Pestens år är en fängslande berättelse om döden och staden. Hur farsoten slog till bara ett år efter det stora nederlaget vid Poltava. Hur den skräckinjagande epidemin spred sig bland Stockholms gator och gränder, för att därefter ta sig vidare ut i landet. Vetenskapsjournalisten Magnus Västerbro skildrar hur Stockholms invånare ställdes inför en katastrof av ofattbara proportioner. Hur reagerade de enskilda människorna? Vilket ansvar tog myndigheterna? Och hur bidrog pesten till den svenska stormaktens undergång? Pestens år är berättelsen om en central men ändå bortglömd period i Sveriges historia.


Uppläsare: Per Juhlin
Längd:

4.1

607 recensioner

Enzie

2024-03-15

Detta är en mycket fascinerande och ytterst välskriven skildring av ett av mänsklighetens största gissel. Rekommenderas starkt!

Anonym

2023-09-01

Magnus Västerbro är en ypperlig populärhistoriker. I nivå med Gunnar Wetterberg, Anna Larsdotter, Dick Harrison och några till. Pestens år 1710 är i klass med de senare Svälten och Tyrannens tid. Keep up the good work.

Anonym

2023-08-20

För lång. Glömmer att boken ens handlar om pesten för att det är så mycket sidospår.