(20)

Pennskaftet

ljudbok och e-bok


Pennskaftet är en roman från 1910 av den svenska författaren Elin Wägner. Romanen väckte stor uppståndelse när den gavs ut och den gavs ut i flera upplagor på bara ett år. 1916 hade romanen sålt i 18 000 exemplar, vilket var ovanligt mycket vid den tiden. Elin Wägner skildrar kvinnor och kvinnors situation under 1900-talets första årtionde.

Romanen handlar om den kvinnliga journalisten Barbro Magnus ("Pennskaftet") som snart blir en glödande anhängare av kvinnlig rösträtt samt hennes romans med den unge arkitekten Dick Block. Det unga paret har inte pengar för att gifta sig. Hon bryter mot tidens konvenans genom att en tid bo i en sommarstuga tillsammans med sin fästman utan övervakning av någon äldre kvinnlig släkting. "Pennskaftet" lär också känna den unga lärarinnan Cecilia Bech som också dragits in i rösträttsrörelsen och fått något att leva för.


Uppläsare: Peter Torell
Längd:

3.4

20 recensioner

Barbro

2023-08-29

Inläsningen kunde varit bättre

Irina

2023-08-13

Uppläsaren är helt omöjlig. Gör om med en kvinnlig uppläsare, jag vill gärna lyssna.

Ulrika

2022-06-14

Herregud, inläsaren låter som en pilsnerfilm från 40-talet! Felbetoningarna och stockholmskan gör det nästan omöjligt att lyssna. Varför öht välja en man som inläsare till en feministisk klassiker?