(18)

Peer Gynt

ljudbok


Peer Gynt Àr ett Àventyrsdrama, skrivet med stor humor och mycket ironi pÄ fyndig fri vers med ett djÀrvt folkligt sprÄk. Peer Gynt Àr ett av Ibsens populÀraste verk. Det kombinerar prosans ÀventyrsberÀttelse, poesins verssprÄk och dramats dialog och handling. Dramat Àr mycket lÀngre Àn normalt för dramer, men har regelbundet satts upp i förkortad form; första gÄngen 1876 med Griegs senare sÄ vÀlkÀnda musik.

Peer Gynt framstĂ€lls som en ansvarslös och orkeslös drömmare, som fantiserar sig bort frĂ„n uppvĂ€xtens bergrĂ€nsade förhĂ„llanden, och som senare, i ett ombytligt, kringresande och Ă€ventyrslystet liv iklĂ€dd olika roller, sviker allt och alla till sin egen fördel. Peer vill inte ta nĂ„got ansvar. Han lever efter Bergakungens devis: ”Troll, var dig sjĂ€lv nog!”, helt i motsats till det som mĂ€nniskan bör efterstrĂ€va: ”Man, var dig sjĂ€lv!” NĂ€r han som en gammal man vĂ€nder hem till Gudbrandsdalen möter han Knappstöparen (döden), som hotar att smĂ€lta ner och gjuta om honom, för att: ”Han har trotsat bestĂ€mmelsen med sitt liv./ I stöpsleven me’n som felaktigt gods!” Han rĂ€ddas endast frĂ„n fördĂ€rvet med hjĂ€lp av Solveigs kĂ€rlek. Solveig, som har vĂ€ntat pĂ„ Peer hela livet och bevarat en bild i sitt inre av den verkliga Peer.

Dramat stĂ€ller den evigt aktuella existentiella frĂ„gan: Vem Ă€r jag och vad betyder det att vara sig sjĂ€lv? I sin uppbyggnad illustrerar det Kierkegaards tre stadier eller livshĂ„llningar: den estetiska, den etiska och den religiösa. Det uttrycker en allmĂ€nmĂ€nsklig existentiell problematik, som var och en mĂ„ste förhĂ„lla sig till. Precis som en av bipersonerna i dramat sĂ€ger: Ӏsch, sĂ„ tunt Ă€r inte blodet hĂ€r./ Man kĂ€nner sej alltid slĂ€kt med Peer.”

"
 det torde stĂ„ utom allt tvivel att de nordiska rikenas skriftvĂ€rld har visat sitt yppersta i Ibsens dramer. PĂ„ grund av dessa kan utlandet se till vilken nivĂ„ nordisk litterĂ€r kultur har nĂ„tt, nĂ€r den Ă€r som allra högst." – Georg Brandes, Henrik Ibsen (1898)


UpplÀsare: HÄkan Mohede
LĂ€ngd:

2.7

18 recensioner