(0)

Paradiset

e-bok


"NÀr jag Äterigen öppnade ögonen sÄg jag samma oÀndligt lÄnga procession framför mig. Jag upptÀckte ett litet naket flickebarn som gick lika lÄngsamt som alla de andra. Barn brukar ju annars springa och hoppa. NÀr jag vÀnde mig om sÄg jag tusentals andra mÀnniskor som försvann i fjÀrran. Det var alltsammans som en illustration av Doré i en bibel som jag sett en gÄng. Jag var alltsÄ i dödsriket. Jag var död."

Rum nummer sju i en korridor som tycks oĂ€ndlig. Ett rum som kan förvandlas till exakt det man vill att det ska bli. Allt i vĂ€ntan pĂ„ Stora Domstolen. Vad hĂ€nder nĂ€r domen har fallit? NĂ„got helvete förutom sjĂ€lva jordelivet finns inte – Ă„tminstone om man ska tro sjĂ€lasörjerskan. Är det dĂ„ i paradiset som författaren nu har hamnat? Allt han önskar dyker ju upp innan han ens hunnit tĂ€nka klart tanken. Allt förutom Louise. Hans Ă€lskade Louise. Sitter hon Ă€nnu kvar bredvid sjukhussĂ€ngen?

Jascha Golowanjuk (1905-1974) var en svensk författare, musiker och skÄdespelare. Han föddes i rysk-uzbekiska Samarkand men kom till Danmark som 14-Äring och studerade dÀr vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Som dansk medborgare flyttade han sedan till Sverige Är 1929 och fick sedermera Àven svenskt medborgarskap. Han medverkade i flera av Kar de Mummas revyer och blev sÄ smÄningom en av de svenska bibliotekens mest utlÄnade författare.