(1274)

Paradiset

ljudbok och e-bok


En orkan drar över Sverige. Kaos följer i dess spÄr. En last med cigaretter, vÀrd femtio miljoner kronor har försvunnit frÄn Stockholms frihamn. TvÄ mÀn ligger mördade pÄ kajen. En ung kvinna, Aida, flyr för sitt liv dÀrifrÄn.

SÄ börjar Liza Marklunds nya roman Paradiset. Det har gÄtt drygt tvÄ Är sedan de dramatiska hÀndelserna i slutet av Studio sex. Journalisten Annika Bengtzon arbetar som textgranskare pÄ tidningen KvÀllspressen. Hon kÀmpar för att komma tillbaka som reporter, och nÀr hon fÄr ett tips om en underlig stiftelse vid namn Paradiset ser hon sin chans. I jakten pÄ sanningen trÀffar hon sin blivande man, Thomas. Samtidigt blir hennes mormor svÄrt sjuk.

Grundtemat i Paradiset handlar om individens skyldigheter och rÀttigheter i förhÄllande till staten. Vad har vi rÀtt att vÀnta oss, hur mycket ansvar för vÄra liv mÄste vi sjÀlva vara beredda att ta. I denna tredje roman om Annika Bengtzon Àr det den jugoslaviska maffian och Paradiset som utgör scenen. Paradiset arbetar med att skydda hotade mÀnniskor som inte kan fÄ den hjÀlp de behöver av de sociala myndigheterna. Allt verkar mycket hedervÀrt, men nÀr Annika Bengtzon skrapar pÄ ytan flagnar glansen. Huvudperson i Gömda, den dokumentÀrromanen som Liza Marklund skrev 1995, figurerar i en viktig biroll.

Liza Marklund, journalist och författare Àr född 1962. Hon var journalist pÄ Expressen Ären 1989-94, dÀrefter chefredaktör pÄ tidningen Metro och nyhetschef pÄ TV4.

Hon debuterade som författare 1995 med den dokumentĂ€ra romanen Gömda. År 1998 utkom SprĂ€ngaren som belönades med tidskriften Jurys Polonipris och Svenska Deckarakademiens debutantpris. Liza Marklund har lĂ€nge toppat bĂ€stsĂ€ljarlistorna för skönlitteratur och pocket.



4.1

1274 recensioner

Jan

2023-10-24

En mycket varm och spÀnnande roman. Mycket bra upplÀsare.

Heelena

2023-04-07

Klart bÀttre Àn förra delen. Fortfarande irriterad pÄ upplösarens sÀtt att höja rösten vÀldigt mycket emellanÄt, det Àr en bok inte en teaterpjÀs.

Josefin

2023-03-23

Bra, men lite seg bitvis.