(108)

Paradais

ljudbok och e-bok


ÅTTA VECKOR SOM #1 PÅ DN:S KRITIKERLISTA

Polo har gjort nÄgot jÀvligt dumt. Det Àr som fördömt: varje gÄng han har ett val tycks han vÀlja fel vÀg. Och nu hör han hur sirenerna nÀrmar sig.

I ett rasande ordflöde som inte liknar nÄgot annat du hört listar Polo sina bortförklaringar. Hur han hatar att slava med de rika mÀnniskornas grÀsmattor i grindsamhÀllet Paradise dÀr han jobbar och hur less han Àr pÄ sin mammas tjat och kusinen med sin gravidmage som snott hans sÀng. Allt var den rike, fete Francos fel, det ska han sÀga till dem nÀr de kommer.

Paradais Àr en oförsonlig skildring av ett samtida Mexiko prÀglat av vÄld, drogkarteller och giftig maskulinitet. Den hyllade mexikanska författaren Fernanda Melchor skildrar hÀr tvÄ tonÄrspojkar frÄn vitt skilda positioner i ett avgrundslikt klassamhÀlle och visar pÄ nytt att hon Àr en av Latinamerikas klarast lysande författarstjÀrnor.

»En sen kvĂ€ll tĂ€nkte jag lĂ€sa de första sidorna i den mexikanska författaren Fernanda Melchors roman ”Paradais” – men i stĂ€llet slukade jag boken i ett svep.«

Åsa Beckman, DN

»Paradais Àr dagens Mexiko, ett land med grÀnslöst vÄld, dödliga mansideal, knarkhandel och fattigdom. Fernanda Melchor gestaltar allt med en sprÄklig exakthet som Àr snudd pÄ himmelsk, men med en handling som Àr helvetisk.«

Lina Kalmteg, P1 Kulturnytt

FERNANDA MELCHOR Àr född 1982 i Veracruz, Mexiko. Hennes litterÀra stil har kallats »mardrömslik realism« och har jÀmförts med sÄvÀl Cormac McCarthy som Roberto Bolaño. Med romanen OrkansÀsong (Tranan 2021) fick hon ett stort genombrott och översÀtts nu vÀrlden över. Paradais gavs ut i Mexiko 2021 och hÄller nu pÄ att filmatiseras.

HANNA NORDENHÖK Ă€r författare och översĂ€ttare frĂ„n spanska. Hennes översĂ€ttning av OrkansĂ€song kallades »gudabenĂ„dad«, och Svenska Dagbladets kritiker skrev att hon »tycks besitta magiska krafter«.

DANILO BEJARANO slog igenom i rollen som den kriminelle Hamid i SVT:s klassiska serie Tusenbröder. Han tillhör Dramatens fasta ensemble och har hyllats stort för sin rollprestation i deras uppsÀttning av Linje Lusta.

Boken innehÄller ett sprÄkbruk som kan uppfattas som grovt.


UpplÀsare: Danilo Bejarano
LĂ€ngd:

3.2

108 recensioner

Jenny

2022-07-14

Vilken smörja!

Mats

2022-07-09

Jobbig upplÀsare.

Lilian

2022-05-28

En rÄ och pÄ samma gÄng mÀsterlig skildring av grÀnslandet mellan de fattiga och de rika i det mexikanska samhÀllet. Och det Àr via det hÄrda, osminkade sprÄket som författaren lyckas sÄ vÀl med att komma tÀtt inpÄ mörkret i de sociala klyftorna. En mycket lÀsvÀrd bok och vÀlskriven prosa!