(96)

Ordets makt och vanmakt : mitt skrivande liv

ljudbok och e-bok


Efter över fyrtio Ă„r med skrivandet som huvudsysselsĂ€tttning publicerar Jan Guillou nu sina yrkesmemoarer. Han berĂ€ttar öppet och underhĂ„llande om de första Ă„rens författardrömmar dĂ„ idolerna hette Claude Simon och J M G Le ClĂ©zio – bĂ„da sedermera Nobelprisbelönade – och hur hans vĂ€gar sedan gick frĂ„n den experimentella litteraturen till en effektiv och verklighetsnĂ€ra prosa.

Men Ă„ren kring tjugo var samtidigt den tid dĂ„ den unge juridikstudenten upptĂ€ckte att journalistik var effektivare Ă€n juridik. VĂ€ndpunkten kom nĂ€r han för tidskriften FiB/Aktuellt skrev en artikel om internatskolan Solbacka – ett avslöjande som blev början till slutet för skolan. En karriĂ€r som en av landets mest kĂ€nda och omtalade journalister och författare hade inletts.

I boken berÀttar Jan Guillou om sina fiaskon och succéer och om sina journalistiska förebilder, som t ex den erfarne tidningsmannen Edgar Antonsson och kvÀllstidningslegenden Arne Lemberg. VÀgen gÄr via Folket i Bild/Kulturfront, dÀr bland andra Jan Myrdal kom att spela en stor roll i hans yrkesmÀssiga utveckling, och leder fram till arbetet med de oerhört Àlskade bokserierna om Hamilton och Arn Magnusson som gjorde Jan Guillou till den mest sÄlda romanförfattaren i Sverige nÄgonsin.


UpplÀsare: Tomas Bolme
LĂ€ngd:

4.0

96 recensioner

Joachim

2022-01-22

TyvÀrr, narcissistisk spion.