(117)

Opiumkrigen

ljudbok och e-bok


Besökaren möts av samma doft – bĂ„de i de fina salongerna och pĂ„ de sjaskiga syltorna. Opiumrökens söta arom fyller rum och lungor. Hos de sittande kring borden, eller liggande pĂ„ schĂ€slongerna, inger den först en uppfriskande kĂ€nsla, en klarhet, nĂ€stan som om synen förbĂ€ttrats. Snart sveps de in i ett lugn och vĂ€lbehag som övergĂ„r i avslappning, sömnighet och ett drömlikt tillstĂ„nd dĂ€r alla bekymmer tycks fjĂ€rran.

NÀr Brittiska ostindiska kompaniet anvÀnde opiumet som en murbrÀcka in i den lukrativa kinesiska handeln förvandlades Kina till en nation av missbrukare. Den starkt beroendeframkallande drogen blev sÄ populÀr och försÀmrade folkhÀlsan sÄ till den grad att handeln förbjöds av regeringen. Att beröva britterna en sÄ stor inkomstkÀlla gjorde man inte ostraffat och svaret gavs med vapenmakt.

I Opiumkrigen berÀttar Bertil Lintner, expert inom asiatisk historia och politik, om opiumets lÄnga historia och hur den kom att forma det Kina som gick in i 1900-talet. Det Àr en hÀpnadsvÀckande djupdykning i ett stycke asiatisk historia som ocksÄ innehÄller bakgrunden till den speciella relationen mellan Kina och Hongkong, vilken Àn idag Àr högst aktuell.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

3.9

117 recensioner

Björn

2022-12-01

Intressant och förklarande

David

2021-07-15

Enkel att lyssna pÄ. En hel del faktafel.