(7)

Operation Norrsken : om Stasi och Sverige under kalla kriget

ljudbok och e-bok


Före Berlinmurens fall var DDR och dess ökÀnda sÀkerhetstjÀnst Stasi en maktfaktor i Europa. Journalisten Christoph Andersson har grÀvt i arkiven och hittat hÀpnadsvÀckande uppgifter om dess svenska kopplingar.

PĂ„ 80-talet ville regeringen Palme exportera svensk kĂ€rnvapenteknologi till DDR. Ärendet var kontroversiellt, men den enda som började nysta i frĂ„gan var Rapportjournalisten Cats Falck. Hon upptĂ€ckte ett mystiskt östtyskt företag som skulle vara mellanhand. I november 1984 försvann hon spĂ„rlöst och hittades senare död.

Lika mystiskt dog krigsmaterielinspektören Carl Algernon. Det var under efterdyningarna av Bofors omstridda export av krut och sprĂ€ngĂ€mnen till Iran via DDR. Men ocksĂ„ efter att Bofors i hemlighet tillverkat krut till östtyska folkarmĂ©ns KalasjnikovgevĂ€r. Även hĂ€r figurerade ett mystiskt östtyskt företag.

I bÄda affÀrerna hade DDR:s sÀkerhetstjÀnst Stasi sina fingrar med i spelet. Stasi gav sig Àven in i frÄgan om immunsjukdomen aids. MÄlet var att fÄ aids att framstÄ som ett hemligt amerikanskt biologiskt vapen. Filmregissören Roy Andersson var snabb att svÀlja betet och bakade in idéerna i en upplysningsfilm, bekostad av Socialstyrelsen.

Men den kanske största Stasioperationen blev en flopp. Den gick under namnet Operation Norrsken och skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt avblÄstes i sista stund nÀr Stasi och DDR insÄg att det fanns pengar att tjÀna. NÀrmare bestÀmt genom att göra ljusskygga affÀrer med svenska Asea, Bofors - och den socialdemokratiska regeringen Palme.



4.0

7 recensioner

Henrik

2022-02-01

Mycket intressant bok om förhÄllandet DDR Sverige.