(407)

Operation Garbo, del 1

ljudbok


Statsministern sade inget pÄ en halv minut.

SĂ„ talade han sakta:

– Vi har tydligen snart kriget över oss.

– Nej, svarade ÖB. Det har redan börjat.

Året var 1992. Kriget kom inte som en blixt frĂ„n en klar himmel. Medan Nils och Katarina seglade för lĂ€ttjefulla högsommarbrisar tĂ€tnade krismolnen i Sovjetimperiet. I desperation iscensatte ledarna i Kreml Operation Garbo.

ÄndĂ„ kom angreppet som en chock för Sverige. I det lĂ€ngsta vĂ€grade svenskarna tro pĂ„ varningarna. De gjorde alltför lite alltför sent.

Hur gick det? Stod politikerna pall? Vad hÀnde nÀr Gustaf NÀsströms kustkorvett, Johan Schewenfeldts Viggendivision och Figge Strandlunds skyttebataljon mötte den vÀl förberedda fienden? Hur lÀnge kunde Sverige hÄlla ut? Fick vi nÄgon hjÀlp?

I Arvfurstens palats och Vita huset, i Kreml och i det svenska högkvarteret, i Visby stift och i Berlins spioncentraler, pÄ VÀstergötlands flygbaser, Upplands slÀtter och Stockholms skÀrgÄrd utspelas denna thriller. Harry Winter har varit med förr och vet vad han talar om.

Operation Garbo 1 inleder Harry Winters berÀttelse om nÀr kriget kom till Sverige.


UpplÀsare: Torsten Wahlund
LĂ€ngd:

4.0

407 recensioner

Mats

2023-09-24

Även om boken kom ut 1988, skulle jag sĂ€ga att den fortfarande Ă€r lika aktuell! Kriget i Ukraina visar fortfarande hur opĂ„litligt Rysslands militĂ€ra ledning Ă€r, men som tur Ă€r sĂ„ har Ryssland idag inte samma kapacitet som Sovjet hade 1988. Men fortfarande samma hot om anvĂ€ndning av KĂ€rnvapen. Skall bli spĂ€nnande att fortsĂ€tta berĂ€ttelsen i Del 2. Tjipp och Hajk!

Gerd

2023-07-17

ytterst tÀnkvÀrd. SÀrskilt med tanke pÄ Rysslands invasion i Ukraina!

Ulf

2023-07-06

TÀnkvÀrd politisk thriller nÄgot Älderstigen men absolut initierad och med tanke pÄ Ukraina kriget obehagligt modern.