(217)

Onda nätters drömmar : november 1942 och andra världskrigets vändpunkt

ljudbok


”Peter Englund är en suverän dirigent, en mästare på mångtydighet”

Dagens Nyheter

"Som folkbildning är detta virtuost utfört, som populärvetenskaplig framställning sannolikt unikt, en bedrift i internationell klass. Som litteratur är det en djupt tankeväckande bok, som får läsaren att vända sig inåt, mot sin egen tid. "

Jens Liljestrand, Expressen

”Det är storartad läsning.”

Vi

”Det är som att hela hans skrivande förlösts … Onda nätters drömmar gör honom till en av landets främsta författare, alla kategorier, alla tider.” Sydsvenskan

”Englund visar hur kriget förstärker nuet, får det att vibrera … Det verkligt stora i Englunds novemberepos är hur författaren lyckas suggerera fram det vardagliga under extraordinära händelser.”

Svenska Dagbladet

”En lysande påminnelse, i dessa tider, om hur destruktivt krig är på alla plan.”

Göteborgs-Posten

Boken handlar om nutiden. Världens smärta genom en människas smärta.

Vändpunkt, november 1942. Världen står och väger mellan barbari och civilisation, vad som helst kan hända. Ingen vet att historiens största globala katastrof – andra världskriget – nu är på väg att avgöras. Allra minst de som är mitt uppe i den. Här får vi följa några av dem, hela vägen in i deras allra innersta, under den ödesmättade månaden.

De är 39 högst olika människor. De kommer ifrån Algeriet, Italien, Kina, Sovjetunionen, Japan, Frankrike, USA. De befinner sig i El Alamein, Guadalcanal, Stalingrad, Treblinka. Eller i Paris, Berlin eller någon fredlig småstad ingen hört talas om. De är militärer och civila, från båda sidor: hemmafruar, journalister, krigsfångar, flyktingar, partisaner, sexslavar, soldater, studenter. Och de flesta är unga – åtminstone alldeles för unga för att behöva genomleva ett grymt krig på nära håll.

Genom deras bevarade vittnesmål – brev, dagböcker, memoarer – har Peter Englund skapat en lika laddad som intim berättelse om krigets vändpunkt, skildrad inifrån, nära, och får den därigenom att framträda på ett alldeles nytt vis.

"Med eleganta penndrag förmedlar Englund hur världskriget kändes för dem som var mitt uppe i händelserna eller som stod bredvid och ändå påverkades av kriget på olika sätt. Det är inte för inte som Peter Englund betraktas som en enastående berättare."

Niclas Sennerteg, Kristianstadsbladet

"Peter Englund har en fantastisk förmåga att gestalta den verklighet så som den förmodligen tedde sig för de 39 människorna han valt ut att följa under veckorna då världens öde avgörs ... Bokens berättargrepp gör den ganska snabbt till en bladvändare."

Dala-Demokraten

"Peter Englund skapar nytt liv i den slitna berättelsen om andra världskriget. I "Onda nätters drömmar" frammanar historikern och akademiledamoten människans vilja att förbli mänsklig trots krig och våld." Norrbottens-Kuriren



4.0

217 recensioner

Anonym

2023-12-18

Jättebra av Peter Englund, rekommenderas verkligen.

Anonym

2023-03-29

Intressant upplägg på historien

Anonym

2023-02-04

Fantastiskt bok som visar krigets vansinne.