(205)

Onda nätters drömmar : November 1942 och andra världskrigets vändpunkt i 13 kapitel

e-bok


Vändpunkt, november 1942. Världen står och väger mellan barbari och civilisation, vad som helst kan hända. Ingen vet att historiens största globala katastrof – andra världskriget – nu är på väg att avgöras. Allra minst de som är mitt uppe i den. Här får vi följa några av dem, hela vägen in i deras allra innersta, under den ödesmättade månaden.

De är 39 högst olika människor. De kommer ifrån Algeriet, Italien, Kina, Sovjetunionen, Japan, Frankrike, USA. De befinner sig i El Alamein, Guadalcanal, Stalingrad, Treblinka. Eller i Paris, Berlin eller någon fredlig småstad ingen hört talas om. De är militärer och civila, från båda sidor: hemmafruar, journalister, krigsfångar, flyktingar, partisaner, sexslavar, soldater, studenter. Och de flesta är unga – åtminstone alldeles för unga för att behöva genomleva ett grymt krig på nära håll.

Genom deras bevarade vittnesmål – brev, dagböcker, memoarer – har Peter Englund skapat en lika laddad som intim berättelse om krigets vändpunkt, skildrad inifrån, nära, och får den därigenom att framträda på ett alldeles nytt vis.



4.0

205 recensioner

Anonym

2023-03-29

Intressant upplägg på historien

Anonym

2023-02-04

Fantastiskt bok som visar krigets vansinne.

Johan

2022-10-14

Intressant samt gripande att höra om alla livsöden