(6)

Oliver Twist

ljudbok och e-bok


Romanen ingÄr i Audio Classics-serien. Du lyssnar/lÀser en Àlskad klassiker pÄ originalsprÄket samtidigt som du förbÀttrar dina sprÄkkunskaper. Texten Àr en bearbetad och förkortad version av originalromanen gjord av infödda sprÄkpedagoger. Antingen du gÄr en kurs i engelska eller lÀr dig pÄ egen hand Àr denna ljudbok en hjÀlp in i den engelska klassiska litteraturen.

Univerb Audio Classics-serien hjÀlper dig att lyssna och lÀsa aktivt och att reflektera över hur ord skall anvÀndas.

Oliver Twist av Charles Dickens (1812-1870) publicerades först mellan 1837-1839 i en tidskrift, "Bentley's Magazine" som en serie. Dickens fick betalt för antalet meningar han skrev. Oliver Twist Àr en av Charles Dickens mest kÀnda romaner. Den handlar om en förÀldralös pojke som vÀxer upp pÄ ett fattighus, misshandlad och oÀlskad. Han rymmer till London, dÀr han för första gÄngen fÄr kÀnna gemenskap och lycka i den kriminella vÀrlden. Till slut, efter mycket grymheter, hittar han sin riktiga familj och med den lycka.

Oliver Twist speglar det brittiska klassamhÀllet, hur livet var för fattiga mÀnniskor pÄ den tiden.

Charles Dickens var en samhĂ€llskritiker av sin tid. NĂ€r han skrev Oliver Twist, ville han göra sina lĂ€sare uppmĂ€rksammade pĂ„ de enorma problem "Fattiglagen 1834" skapade. Denna lag tvingade arbetslösa in i fattighusen, dĂ€r dom fick mat och husrum. Men arbetslösa, tillsammans med oĂ€kta förĂ€ldralösa barn, tillhörde samhĂ€llets bottenskikt och fick inte nĂ„gon bekvĂ€mlighet. Att barn dog av den behandling de fick utstĂ„ i fattighusen var inte ovanligt. Dickens ville med denna roman ocksĂ„ visa sambandet mellan kriminalitet och fattigdom. Trots att Oliver Twist skrevs för över 150 Ă„r sedan Ă€r sprĂ„ket i boken, som Ă€r typiskt för det viktorianska England, fortfarande Ă€lskat. Även om denna version Ă€r avkortad har vi behĂ„llit mycket av det "Dickensianska" sprĂ„ket och mustigheten.