(115)

Oktoberbarn

ljudbok och e-bok


Kritikerhyllad & nominerad till Sveriges Radios romanpris

»När läste jag senast en roman som slog mig i bojor på detta sätt?« Martina Montelius, Expressen

»En djärv bok. Jag hoppas att den får många läsare.« Mikaela Blomqvist, Göteborgs-posten

Periodvis mellan 2013 och 2017 är författaren tvångsinlagd på en psykiatrisk avdelning, där hon utsätts för upprepade serier ECT-behandlingar, det vill säga elektricitet som framkallar ett slags epileptisk kramp. Behandlingen är vanlig och anses vedertagen för många psykiska åkommor, men forskare är ännu oense om dess effekter och bieffekter. För författaren började liv och minnen försvinna redan medan behandlingarna på »fabriken« pågick.

Linda Boström Knausgårds tredje roman Oktoberbarn är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin men också ett allt mer desperat minnesarbete, en ojämn kamp mot dörrar som slutgiltigt stängs, där barndom, ungdom, äktenskap, föräldraskap och skilsmässa flimrar förbi, och människor och platser träder fram i blixtbelysning. En förtvivlad bok helt utan försvar, en berättelse som i grund och botten bara vill finnas kvar.

Linda Boström Knausgård föddes 1972 och debuterade som poet 1998. Hennes kritikerrosade novellsamling Grand mal [2011], följdes upp med Helioskatastrofen [2013] som belönades med Mare Kandre-priset och nominerades till Sveriges Radios romanpris och National Book Award i USA. Välkommen till Amerika [2016] nominerades till Augustpriset och Best Translated Book Award i USA samt har översatts till tjugotvå språk. Hennes senaste roman Oktoberbarn [2019] nominerades till Sveriges Radios romanpris.



3.8

115 recensioner

Anja

2022-05-04

En viktig bok om att vara människa, mamma och kvinna när man inte alltid fått vara det.