(1)

Ofilmat, ospelat, outgivet

e-bok


I de titlar som ingĂ„r i serien Ingmar Bergmans Skrifter framgĂ„r tydligt hur stor del av Bergmans liv som Ă€gnades Ă„t skrivandet. Han skrev i stort sett varje dag i sitt vuxna liv. Faktum Ă€r ocksĂ„ att han pĂ„ det hela taget hade en stor utvĂ€xling pĂ„ sitt arbete: förutom manuskripten blev det allra mesta han skrev nĂ„got av, om inte en film sĂ„ en pjĂ€s eller en publicerad artikel eller essĂ€. ÄndĂ„ finns en hel del aldrig tidigare offentliggjorda texter av Ingmar Bergman.

Till denna volym har opublicerade och tidigare otillgÀngliga texter samlats. HÀr Äterfinns bland annat debutpjÀsen frÄn 1942 (enligt författaren sjÀlv ett skamlöst plagiat pÄ Strindberg) och verk av den mogne författaren som han av olika skÀl valde att inte publicera eller att göra film av. NÄgra av guldkornen Àr den tÀnkta Hollywoodfilmen Sextiofyra minuter med Rebecka frÄn 1969 och den planerade tv-pjÀsen om Jesu död och uppstÄndelse frÄn 1975.

Ofilmat, ospelat, outgivet presenteras nu med ett personligt hÄllet förord av Abdellah Taïa. Redaktör och ansvarig för urvalet Àr Bergmanexperten Maaret Koskinen, som Àven skrivit utförliga kommentarer.

I samband med Ingmar Bergmans 100-Ärsjubileum 2018 ger Norstedts förlag i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman ut Ingmar Bergmans Skrifter. Det innebÀr bland annat att Det sjunde inseglet och SmultronstÀllet, tidigare publicerade pÄ ett trettiotal sprÄk, för första gÄngen ges ut pÄ svenska. Dessutom kommer ett antal tidigare okÀnda texter att fÄ sina första lÀsare. Förutom sex band i bibliofilformat, i vilka nyskrivna förord och utförliga kommentarer ingÄr, sÄ publiceras Àven trettiofyra FilmberÀttelser med efterord av Jan Holmberg och i vissa fall förord av författaren sjÀlv.