(97)

Och du kom inte tillbaka

ljudbok och e-bok


Termen "vittneslitteratur" myntades av nobelpristagaren Elie Wiesel pÄ sjuttiotalet, och det Àr ett försök att ringa in den litteratur som springer ur offrens personliga erfarenheter av totalitÀra system.

Men det finns bara ett fÄtal vittnen kvar frÄn Förintelsen, samtidigt som förnekarna höjer sina röster allt mer. DÀrför kÀnns varje ny vittnesberÀttelse som kommer dubbelt viktig.

En av dessa nya berÀttelser, och som omedelbart kom att rÀknas till de frÀmsta i genren, Àr den franska filmaren Marceline Loridan-Ivens Och du kom inte tillbaka. 1943, nÀr hon var femton Är, greps hon och hennes far (modern och syskonen lyckades gömma sig) av fransk milis och via tre franska lÀger hamnade de till slut i Polen: fadern i Auschwitz, hon i Birkenau. Han lyckades smuggla till henne ett brev, en tomat och en lök. Sedan skildes de Ät, och han försvann för alltid.

NÀr Marceline ÄtervÀnde till Frankrike, var hon bÄde en frÀmling i sitt eget land - som fortfarande pÄ mÄnga sÀtt levde kvar i krigets antisemitism - och i sin egen familj. Hon hade ingen att dela sina fasansfulla minnen med. LÄngt senare blev det den hÀr berÀttelsen, som kan lÀsas som ett lÄngt brev stÀllt till fadern, "du" som aldrig kom tillbaka.

Marceline Loridan-Ivens (född Rozenberg 1928) har sedan tidigt sextiotal varit verksam som filmare, framför allt med sin man, den nederlÀndske dokumentÀrfilmspionjÀren Joris Ivens.


UpplÀsare: Katharina Cohan
LĂ€ngd:

3.6

97 recensioner

Anneli

2021-03-30

Lyssna pÄ den!

Liliann

2020-10-18

TrÄkig