(0)

Oblomov

e-bok


En av de stora ryska romanerna i efterlÀngtad ny utgÄva

»Oblomov Àr ett stort verk, vars like vi inte sett pÄ vÀldigt lÀnge. Jag Àr hÀnförd och lÀser om den gÄng pÄ gÄng.« Leo Tolstoj

»Gontjarov har en talang som lÄngt överstiger min egen.« Anton Tjechov

Den ryske adelsmannen Oblomov har slutat arbeta och tillbringar det mesta av sin tid i sÀngen. Han lÀser inte, han struntar i sina vÀnner och har dragit pÄ sig skulder. Han Àr alltför slö för att göra nÄgot Ät sina problem och att ens delta i den verkliga vÀrlden, dÀr den framvÀxande industrialismen hÄller pÄ att göra godsÀgarklassen och honom sjÀlv överflödig och passé. Utan det feodala systemet har hans liv ingen betydelse och han finner sÀllan anledning att lÀmna sin kyffiga lÀgenhet och sin likaledes slöa betjÀnt. Men kommer han att kunna behÄlla sitt livs kÀrlek? Romanen Oblomov frÄn 1858 - hans andra - gjorde Ivan Gontjarov berömd i hela Ryssland, dÀr lÀsarna utan svÄrighet kunde se den indolente hjÀlten som representant för en hel samhÀllsklass i förfall.

I svensk översÀttning av Hjalmar Dahl, reviderad av Lars Erik Blomqvist, och med ett nyskrivet förord av Nils HÄkanson.

IVAN GONTJAROV föddes 1812 i en förmögen rysk köpmansfamilj och vĂ€xte upp pĂ„ ett gods. Hans första bok, berĂ€ttelsen En alldaglig historia frĂ„n 1847, brukar tillsammans med Fjodor Dostojevskijs Arma mĂ€nniskor rĂ€knas till den tidiga realismens viktigaste verk. År 1849 publicerade han ett parti av Oblomov, men i fullstĂ€ndig form utkom romanen först 1858. Han avled Ă„r 1891.