(247)

Obehaget om kvällarna

ljudbok och e-bok


»Här är debutromanen som lär bli nästa stora snackis« – rubrik i Vi Läser 21/01

Marieke Lucas Rijnevelds debutroman Obehaget om kvällarna – som publicerades när författaren endast var 28 år gammal – tilldelades 2020 ett av världens mest prestigefyllda priser för översatt skönlitteratur, Booker International Prize.

Efter att den äldsta sonen gått genom isen under en skridskotur blir inget sig likt i den lantbrukarfamilj som den här romanen utspelas i. Föräldrarna hanterar sin sorg genom att vända sig till sin tro, och deras dotter Jas – som är romanens berättare – dras med i sina föräldrars grubblerier kring synd, skuld och det straff Gud tilldelat dem.

Jas har ett alldeles eget sätt att se på världen, och när hennes tankar lämnas oventilerade blir de mörka och oroande. För henne tycks det som hänt bero på att hon en gång bad till Gud att ta brodern istället för hennes kanin, när hon förstod att kaninens öde var att hamna på julbordet. Och för varje dag som går blir hennes föreställningar om människor, djur och Gud alltmer absurda.

Marieke Lucas Rijneveld, själv uppväxt i en lantbrukarfamilj, har hyllats för sin förmåga att förmedla barnets klarsynta perspektiv på vuxenvärlden. Det poetiska anslaget och de ständigt överraskande bilderna gör den här mörka historien till en roman som är omöjlig att släppa.

»En av de bästa debutromaner jag någonsin läst. Chockerande bra … En blivande klassiker.«

– Max Porter, författare till Sorgen bär fjäderdräkt och Lanny

»Det skulle förvåna mig storligen om Marieke Lucas Rijneveld inte blir en av sin generations mest avgörande författare.«

– Martina Montelius, Expressen

»Marieke Lucas Rijnevelds roman är ett verk av en formidabel ung prosakonstnär, en mäktig och omskakande debut.«

– Lennart Bromander i Aftonbladet

»Jag vet faktiskt inte när jag läste något som påverkade mig lika starkt som den här romanen.«

– Mattias Hagberg i Göteborgs-Posten

»Boken för tankarna till Tomas Bannerheds Korparna och Karin Smirnoffs Jana Kippo-trilogi med sin tungt realistiska skildring av att växa upp i en lantbruksfamilj. Blicken är barnets, glasklart genomskådande men ändå utan att begripa. Det är en smärtsam historia om sorg och uppväxt, berättad med ett rikt och ljust språk.«

– Opulens

»Ett magiskt trolleritrick och litterärt underverk.«

– Tommy Sundin, Västerbottens-Kuriren

Månadens bok i Tidningen Vi i januari 2021:

»Hur kommer det sig då att denna förfärligt dystra historia kan skimra på ett stundtals helt magiskt sätt? Jo, för att Marieke Lucas Rijneveld har ett storögt och naivistiskt sätt att låta oss se med barnets ögon. Hennes berättelse väjer vare sig för poetisk storslagenhet eller morbid humor. … Obehaget om kvällarna talar med en alldeles egen röst. Och precis som i det holländska 1600-talsmåleriet är den strimma av ljus som träder fram i mörkret av en mycket säregen karaktär.«

Annina Rabe i Tidningen Vi (omdöme: JA)


Uppläsare: Lo Kauppi
Längd:

3.4

247 recensioner

Simon

2023-08-08

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld - Sammanfattning: 9/10 Hemsk, vidrig men samtidigt otroligt fint berättad historia om livet i en nederländsk, djupt troende jordbrukarfamilj. Skickligt berättad ur ett barns perspektiv och dennes syn på övergrepp, depression och religion. - Story: 6/10 Djärv, på gränsen till äcklig emellanåt. Sexualitet, djurplågeri, övergrepp och tortyr ur ett barns relativt oskyldiga perspektiv. Egentligen rätt händelselös, men samtidigt så otroligt tät i berättandet att den nästan är omöjlig att zona ut ur. Jag spolade tillbaka och lyssnade om på flera delar av oro för att ha missat nån detalj. Men för mig är det inte själva berättelsen som gör denna bok så bra, utan berättarhantverket. - Hantverket: 10/10 Mycket, mycket välskrivet. Djupt imponerad av detta hantverk - särksilt av en debutant! Berättandet är gastkramande och breddfullt av ångest. Någon annan recensent nämnde Korparna av Tomas Bannerhed som en liknande bok och jag är beredd att hålla med. Skulle även vilja lägga till Sockerormen av Karin Smirnoff samt Modersmjölken av Nora Ikstena till den listan - även de skrivna ur barns perspektiv om utanförskap och psykisk ohälsa. - Karaktärs- och miljöbeskrivningar: 7/10 Fantastiska, djuplodade personporträtt. Även miljöerna är väl beskrivna. - Översättning: 10/10 Mycket bra översättning. Absolut ingenting att klaga på. - Uppläsning: 10/10 Lo Kauppi är en favorituppläsare för mig. Särskilt för den här typen av böcker är hon mästerlig. Bra tempo och inlevelse utan att spela över. Hatt av! - simongonefishin@gmail.com

Erika

2023-04-16

Otroligt gripande och vacker skildring av sorg från ett barns perspektiv - men i övrigt lever boken tills största del upp till titeln om obehag. Känns som en varning om att läsa på egen risk skulle behövas, haha.

Linda

2022-07-24

Denna bok är oerhört gripande innehåller vissa ljusa punkter men beskriver också vad sorgen kan göra med en familj, som kämpar var och en på sitt sätt. Vilken duktig författare, att orka skriva om detta mörker men äbdå göra det ur ett barns ögon. Man kan känna igen rädslan från sin egen barndom hur man var rädd att alla skulle dö runt en, så denna bok griper verkligen tag i en.