(653)

Nybyggarna

ljudbok


"Nybyggarna" i förkortad inlÀsning frÄn 1998"

"Nybyggarna" (1956) Àr del tre i Vilhelm Mobergs stora Utvandrarepos som under hela 1900-talet varit en mycket lÀst och Àlskad svit och som Àven filmatiserats. Det Àr svÄrt att förestÀlla sig nÄgon enskild svensk författare som mer pÄverkat sÄ mÄnga svenskar under en sÄ lÄng period som Vilhelm Moberg gjort och fortsÀtter att göra.

Det börjar stegvis gÄ Karl Oskar vÀl i hÀnder: majsen ger mÄngfaldig utdelning och snart Àr han bÄde nÀmndeman och kyrkvÀrd i det vÀxande samhÀllet. Brodern Robert följer tillsammans med Arvid lycksökarströmmen till guldet i Kalifornien. Kristina har svÄrt att förlika sig med det nya tungomÄlet och nybyggarlivets andliga traditionslöshet.

Ljudboken Àr bearbetad och nÄgot förkortad av Per Sjöstrand i samrÄd med upphovsrÀttsinnehavarna.


UpplÀsare: Per Sjöstrand
LĂ€ngd:

4.5

653 recensioner

Karin

2024-03-19

Utvandrarna Àr mycket bÀttre.

Alice

2021-03-05

Mycket bra, men hÄller inte riktigt samma nivÄ som Utvandrarna och Invandrarna och dÀrav inte full pott. Det enda som skulle finnas att klaga pÄ Àr att monologerna vid vissa stÀllen blir nÄgot utdragna. I övrigt suverÀnt!

Cristy

2021-01-04

Jag lÀste med spÀnning om Karl Oskar, Kristina och Robert och ville veta mer om hur det gick för dem i Amerika. Samtidigt njöt jag av alla funderingar och djuda frÄgor om integration, religion, öde och samhÀlle. BerÀttelsen om Ulrika gjorde boken roligare och mer intressant.