(9)

Neuromancer-trilogin

e-bok


Case var den smartaste datatjuven av alla, innan han hamnade i onÄd och fick nervsystemet utslaget. Men en ny uppdragsgivare ger honom en sista chans, och han ger sig ut efter en oövertrÀffad artificiell intelligens.

William Gibsons Neuromancer (1984) förebÄdade inte bara world wide web utan blev ocksÄ upphovet till en ny genre: cyberpunk. Redan tvÄ Är tidigare hade Gibson myntat begreppet cyberspace, och nu blev han i ett slag en av vÀrldens mest omtalade och inflytelserika författare.

Debutromanen följdes snart av Count Zero och Mona Lisa Overdrive, vilka bildar den epokgörande Neuromancer-trilogin (Ă€ven kĂ€nd som Sprawl-trilogin), ett verk som likt fĂ„ andra har utmanat grundlĂ€ggande förestĂ€llningar om teknologi och mĂ€nsklighet. Ännu fĂ€rre har haft en sĂ„dan djupgĂ„ende inverkan pĂ„ den moderna mĂ€nsklighetens sjĂ€lvbild. Och inget av dem har skrivits i ett lika ursinnigt tempo eller med sĂ„dan hallucinatorisk klarsyn.

WILLIAM GIBSON, född 1948 i South Carolina, USA, bor sedan sextiotalet i Kanada. Neuromancer belönades med Nebula, Hugo och Philip K Dick Award. Count Zero publicerades 1986 och följdes tvÄ Är senare av Mona Lisa Overdrive. HÀr presenteras de i en volym.

»Kalejdoskopisk, glittrande, dekadent. En hÀpnadsvÀckande virtuos prestation.« The Washington Post