(1)

Nemesis

e-bok


Den heta krigssommaren 1944 drabbas New Jersey av en polioepidemi. Unga mÀnniskor insjuknar, förlamas, nÄgra dör. InvÄnarna i Newark Àr förtvivlade. Ingen vet hur sjukdomen sprids, desperationen och ilskan tilltar. Möjliga syndabockar finns plötsligt överallt.

SÄ inleds Nemesis, romanen som sÀtter punkt för Philip Roths författarskap. I centrum av handlingen stÄr den rÀttrÄdige fritidsledaren Bucky Cantor, som blir alltmer pÄverkad av poliokrisen. Han slits mellan viljan att göra det bÀsta för stadens unga och förmaningarna om att tÀnka pÄ den egna hÀlsan. Vilket val Àr det rÀtta? Bucky Cantors liv blir ett svar pÄ den frÄgan.

SÄ lÀggs grunden för en amerikansk tragedi som bÀr pÄ den ödesdigra dramatik som kommit att kÀnneteckna Philip Roths sena författarskap. Nemesis Àr en avskalad och klassisk skildring av ett mÀnniskoöde som krockar med de oförutsebara omstÀndigheter som Àr livet, en fullÀndad avslutning pÄ ett unikt författarskap som under mer Àn ett halvsekel förÀndrat den moderna romankonsten.