(26)

Nellie Bly

ljudbok


Om Phileas Fogg i Jules Vernes populĂ€ra bok reser jorden runt pĂ„ 80 dagar ska jag göra det snabbare! SĂ„ tĂ€nkte den unga amerikanska journalisten Nellie Bly och gav sig av. Resan blev en kamp mot klockan och tidtabellerna. Hela tiden Ă€r hon pĂ„ vippen att missa nĂ€sta tĂ„g och nĂ€sta Ă„ngbĂ„t. De reserapporter hon skickar hem för att publiceras i en New York-tidning fĂ„r halva USA att hĂ„lla andan. Nellie har tvĂ„ knep för att resan ska lyckas: hon tvekar aldrig inför att kasta sig ut i det okĂ€nda – och trots att hon Ă€r ute i nĂ€stan tre mĂ„nader reser hon med enbart ett lĂ€tt handbagage.

De resenÀrer och Àventyrare vi kÀnner till Àr nÀstan alltid mÀn. En förklaring Àr förstÄs att kvinnor historiskt sett har varit bundna till hem och barn och dÀrför har haft svÄrare att ge sig ut pÄ vÀgarna för att stilla sin reslust. En annan förklaring Àr att de kvinnor som faktiskt reste ivÀg snabbt har blivit bortglömda, trots att de var mycket kÀnda i sin tid och skildrade sina resor i sÄvÀl tidningar som böcker.

I ljudboksserien Historiska kvinnliga resenĂ€rer berĂ€ttar Per J Andersson, författare och en av grundarna av tidningen Vagabond, om nĂ„gra av alla dessa förbisedda kvinnliga resenĂ€rer och upptĂ€cksresande som trots mĂ„nga hinder reste ut i vĂ€rlden. Nellie Bly – Jorden runt pĂ„ 72 dagar Ă€r del 4 i serien dĂ€r alla avsnitt Ă€r fristĂ„ende.



3.8

26 recensioner

Annkatrine

2023-10-03

Fint ..och fÄ höra