(113)

Nazisternas barn

ljudbok och e-bok


En gĂ„ng var de privilegierade, med inflytelserika förĂ€ldrar som hade makt att ge dem allt de önskade. Vi möter Ă„tta barn – söner och döttrar till nĂ„gra av Nazitysklands mest framtrĂ€dande dignitĂ€rer: Himmler, Göring, Hess, Frank, Bormann, Höss, Speer och Mengele. Barnen vĂ€xte upp i skuggan av andra vĂ€rldskriget och Ă€lskade sina förĂ€ldrar, som barn gör. Med tiden blev de medvetna om fĂ€dernas brott mot mĂ€nskligheten. Hur hanterade barnen krigets konsekvenser och den skuld som för evigt kom att förknippas med deras efternamn?

Det Àr denna frÄga som den franska advokaten Tania Crasnianski vill besvara i sin tankevÀckande debutbok Nazisternas barn. NÄgra valde att förneka sin bakgrund, andra gjorde det inte. NÄgra fördömde sina fÀders gÀrningar, andra fortsatte att se upp till dem. Tania Crasnianski undersöker hur barnen under sina fortsatta liv navigerade mellan skuld och stigmatisering, faderskÀrlek och förtrÀngning. Författaren tecknar livsöden som Àr tungt prÀglade av svÄra moraliska dilemman och tillsammans bildar bÄde fascinerande och skrÀmmande familjeportrÀtt.



3.9

113 recensioner

Elisabeth

2023-07-18

Intressant lÀsning.

thomas

2022-10-16

JĂ€ttebra bok. Nu vĂ€ntar vi bara pĂ„ en motsvarande bok ”KOMMUNISTERNAS BARN OCH EFTERFÖLJARE”. Detta eftersom kommunismen var och Ă€r (Ă„r 2022) lika hemsk som nazismen var och Ă€r.

Matilda

2022-10-11

Helt okej, boken lÀt dömande mot barnen i frÄga till och frÄn vilket jag tycker Àr fel mot barnen dÄ nazisterna trots allt var deras förÀldrar.