(207)

Nazismen

ljudbok och e-bok


Under 1920-och 30-talet skulle visionen om ett gladare och starkare samhĂ€lle sĂ€lja in nationalsocialismen som politisk idĂ©. I detta arbete blev fritidsorganisationen med det talande namnet ”Kraft durch Freude” – Styrka genom glĂ€dje – en viktig kugge. Men förverkligandet av den politiska visionen förutsatte ocksĂ„ att man tydligt talade om vilka som inte skulle inkluderas i framtidens kollektiv. Och de oönskade var mĂ„nga: kommunister, judar, slaver, romer, homosexuella 


För att förstĂ„ mekanismerna bakom nazismen, den tyska variant av fascism som vĂ€xte fram i början av 1900-talet, mĂ„ste man söka sig lĂ„ngt tillbaka i Tysklands historia. En historia av förödmjukande förluster – och en fatal feltolkning av begreppet ”germaner” – som i förlĂ€ngningen gav nĂ€ring Ă„t drömmen om ett blĂ€ndande tredje rike.

I backspegeln klarnar bilden av hur den grumliga mixen av nationalism och rasism kunde fĂ„ sĂ„ katastrofala följder. Nationalismen hĂ€mtade nĂ€ring ur 1800-talets romantiska tankar om en ”folksjĂ€l”, och rasismen hade sina rötter i Tysklands imperialistiska era.

”Under sin korta tid vid makten visade nazisterna vad mĂ€nniskan Ă€r kapabel att göra i sina allra sĂ€msta stunder”, skriver historikern Dick Harrison, och lĂ€gger i denna bok ett skrĂ€mmande pussel av tankegods som ledde den nationalsocialistiska rörelsen fram till ofattbara beslut och handlingar.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

3.9

207 recensioner

Tilde

2023-09-07

Bra bok

Bengt

2023-01-30

Mycket intressant och pedagogisk beskrivning av nazismen.

Linda

2023-01-06

Kanske den viktigaste boken jag lÀser i Är-och dÄ Àr Äret helt nytt. LÄt oss aldrig glömma.