(84)

Napoleon

ljudbok


Vad rörde sig egentligen under Napoleons hatt? Herman Lindqvist berÀttar inspirerat den sagolika historien om den lille korsikanske invandraren som blev alla fransmÀns kejsare och Europas mÀktigaste hÀrskare sedan Romartiden.

Inte sedan Romartiden hade nĂ„gon styrt över ett sĂ„ stort rike eller kommenderat sĂ„ vĂ€ldiga armĂ©er som Napoleon Bonaparte. Han drömde om ett Europa med en valuta, en lag och en huvudstad: Paris. Hans dröm kostade miljoner mĂ€nniskor livet. Hans krig, hans reformer och beslut har pĂ„verkat folken i Europa, Sydamerika och USA Ă€nda fram till vĂ„ra dagar. ÄndĂ„ var det inte Frankrike som var hans ungdoms dröm, det var Korsika. Napoleon kunde inte ett ord franska dĂ„ han kom till Frankrike, han förblev korsikan hela sitt liv och som en korsikansk klanhövding delade han ut kungariken och furstendömen till sina sju syskon. Bland hans frĂ€msta rivaler fanns Jean Baptiste Bernadotte som blev kung Karl XIV Johan. Deras inbördes kamp var bitter och pĂ„gick Ă€nda till dödsbĂ€dden.

Historien börjar pÄ Korsika och slutar pÄ S:t Helena. Det Àr berÀttelsen om den fattige korsikanske patrioten, den passionerade kvinnokarlen och ivrige brevskrivaren som ville bli författare eller vetenskapsman men som i den franska revolutionens virvlar sÄg sin chans och blev sin tids mÀktigaste man. Hur var det möjligt? Vad fick honom att för exakt 200 Är sedan sÀtta kejsarkronan pÄ sitt huvud? Var det storhetsvansinne eller den logiska belöningen för alla hans segrar? Herman Lindqvist berÀttar fascinerat och medryckande den otroliga historien om Napoleon.



4.3

84 recensioner

Linus

2021-09-02

Bra skriven med roliga detaljer, bra och avspÀnt upplÀst.

J

2021-07-20

Intressant och vÀlskriven + upplÀst om en av Europas stora mÀn.

Lennart

2021-06-02

Detta visste inte jag om Napoleon.