(63)

Naftasyndikat

ljudbok


Hösten 1928 grundades aktiebolaget Naftasyndikat och snart syntes Naftamackarnas röda triangelformade skyltar över hela landet. Vad fĂ„ visste var att en konspiration dolde sig bakom mackarna – i sjĂ€lva verket fungerade de som ett sĂ€tt att finansiera den sovjetiska vĂ€rldsrevolutionen.

Mannen som stod bakom den svenska försÀljningen av sovjetisk olja var Einar Kruse, en av de viktigaste personerna i den svenska kommunistiska rörelsen. Han drev en spioncentral med Naftasyndikatet som fasad. I nÀstan tio Är hjÀlpte han Sovjetunionen sÀlja olja pÄ svensk mark, allt under en tid dÄ Sveriges kommunistiska parti var obrottsligt lojala mot Stalins blodiga regim.

Naftasyndikat Àr inte bara en historia om underjordiska kommuniströrelser och svensk-sovjetiska relationer, det Àr Àven en tidsbild av Sverige under mellankrigstiden. Fredrik Malm skildrar en del av modern svenska historia pÄ ett sÀtt som Àr lika delar slÀktkrönika som politisk thriller. Till vardags Àr han riksdagsledamot och skribent.


UpplÀsare: Lars Winclair
LĂ€ngd:

3.8

63 recensioner

Anonym

2023-08-22

Intressant men bitvis lite trÀligt. Författarens politiska stÄndpunkt kommer ocksÄ ivÀgen och lyser igenom texten. Dock lÀsvÀrd. Bra inlÀsare!!

Bim

2022-08-04

En underbar skildring och resa i en spÀnnande tid med skeenden som skulle ha kunnat platsa i vilken thriller/spionroman som helst. Men denna historia Àr sann. Otroligt fascinerande portrÀtt av en historia som först nu sett dagens ljus och kommit pÄ prÀnt. En helt fantastisk bok som varmt kan rekommenderas - medryckande, spÀnnande och i högsta grad intressant.

Kristina

2022-08-01

Malm flÀtar pÄ ett skickligt sÀtt samman livshistorien och det politiska engagemanget hos Einar Kruse, sin mammas farfar, med viktiga politiska hÀndelser i Sverige och i vÀrlden med en tonvikt pÄ kommunismens vilja att nÄ framgÄng. Det Àr intressant och boken Àr ett viktigt bidrag kring kunskapsbildningen om denna tidsperiod men ocksÄ kommunisternas metoder för att nÄ sina mÄl.