(5)

Morfin och andra noveller

e-bok


Michail Bulgakovs noveller frĂ„n sin tid som ung lĂ€kare pĂ„ landsbygden har alla en sjĂ€lvbiografisk utgĂ„ngspunkt. Även novellen »Morfin«, med sina hjĂ€rtslitande detaljerade beskrivningar av en lĂ€kares morfinmissbruk. Utanför huvudpersonens hopplösa, insnöade tillvaro pĂ„gĂ„r den ryska revolutionen.

Redan i dessa noveller finns ocksÄ den gogolska fantasin och den mÀsterliga egenart som skulle göra Bulgakov vÀrldsberömd i och med den postuma romanen MÀstaren & Margarita. I de lÄnga novellerna »De ödesdigra Àggen« och »En hunds hjÀrta« utforskas - med all sÀkerhet pÄ grund av den stalinistiska censuren - den allegorisk-fantastiska stilart som skulle göra Michail Bulgakov till den en av de största författarna i den ryska 1900-talslitteraturen.

I översÀttning och med ett nyskrivet förord av Lars Erik Blomqvist.

MICHAIL BULGAKOV [1891-1940] var en rysk författare, dramatiker och lÀkare, född i den ukrainska staden Kiev. Hans mest berömda verk Àr den postuma romanen MÀstaren & Margarita och Det vita gardet [1925], en unik skildring av ett skede i den ryska revolutionens efterspel. Som mÄnga klassiskt skolade ryska författare var Bulgakov ocksÄ en mÀstare i novellgenren. Bulgakovs »lÀkarnoveller« gavs pÄ ryska ut i bokform postumt, som En ung lÀkares anteckningar. Denna utgÄva innehÄller Àven de mÀsterliga satiriska tjugotalsnovellerna »De ödesdigra Àggen« och »En hunds hjÀrta«, samt »En psalm«, som aldrig tidigare utgivits i bokform pÄ svenska.

»Det fanns fantastiska författare under Stalin-eran. Och kanske var Michail Bulgakov den största av dem.« Doris Lessing