(178)

Mord i natten

ljudbok och e-bok


NÀr allt annat Àr kaos söker Cordelia Edvardson, Svenska Dagbladets korrespondent i Jerusalem, verklighetsflykt och tröstar sig med en deckare. Allra helst ska det vara en deckare med kommissarie Brunetti. "Leon Àr för Venedig vad Maigret Àr för Paris", som hon utrycker sig. Och visst Àr det Donna Leons miljöskildringar frÄn den vackra staden Venedig, scenerna i hemmet med en trivsam blandning av smÄprat och pastaÀtande och kommissarie Brunettis drabbningar med den korkade polischefen Patta som gör romanerna alldeles extra lÀsvÀrda! Guido Brunetti Àr den sympatiske huvudpersonen i Donna Leons böcker. Till skillnad frÄn mÄnga andra deckarhjÀltar Àr han lyckligt gift och en i grunden vÀnlig sjÀl. DÀremot fÄr man i Donna Leons böcker en inblick i Italiens nÀtverk av politiker, maffia och medier. Den hÀr gÄngen lÄter Donna Leon sin roman utspelas i kyrkans vÀrld. En ung vacker kvinna knackar pÄ Brunettis dörr. Maria Testa, som hon numera kallar sig, har nyligen hoppat av sitt liv som nunna i en kristen orden. Det vilar nÄgot bekant över den unga kvinnan, och Brunetti inser att hon Àr den sjuksyster som sÄ vÀl tagit hand om hans egen mor pÄ sjukhemmet. Maria Testa har efter mycket vÄnda beslutat sig att söka upp kommissarien för att lÀtta sitt hjÀrta. Det har intrÀffat en rad mycket besynnerliga dödsfall pÄ sjukhemmet. MÀnniskor som inte varit allvarligt sjuka har plötsligt avlidit. Och varför tystar hennes överordnade ner saken? Brunetti vet inte riktigt vad han ska tro. Han har ju inget att gÄ pÄ, men han kan inte slÀppa historien utan drar igÄng en informell utredning. Kommissarien intervjuar nÄgra av de avlidnas slÀktingar och han söker ocksÄ upp den religiösa orden Maria Testa tillhörde och hennes mycket osympatiske biktprÀst, Padro Pio. Men han lyckas inte hitta nÄgra ledtrÄdar och utredningen rinner ut i sanden. Men sÄ nÄs Brunetti av nyheten att Maria Testa blivit pÄkörd och hamnat i koma.

Donna Leon Ă€r född 1942 i New Jersey. Efter sina universitetsstudier följde hon med en klasskamrat till Rom. Efter detta Ă„r i Italien följde en tid nĂ€r Leon flackade runt i vĂ€rlden som lĂ€rare i engelsk litteratur, med Jane Austen som specialitet – en "legosoldat i litteratur", som hon sjĂ€lv uttrycker det. Leon undervisade i Schweiz, Kina, Iran, Saudiarabien – och Venedig, dĂ€r hon slog sig ner för gott 1981. Donna Leon fick bokkontrakt och Ă€r sedan 1992 en vĂ€letablerad deckarförfattare i Europa. Hennes böcker ges dock inte ut i Italien dĂ„ hon vill behĂ„lla sin anonymitet. Men Leon fĂ„r Ă€ndĂ„ tĂ„la att busslaster med turister kommer till Venedig för att följa i kommissarie Brunettis fotspĂ„r.


UpplÀsare: Magnus Roosmann
LĂ€ngd:

3.9

178 recensioner

Alice

2024-04-20

Bra historia och vÀl skriven. Trevligt vardagsliv i Venedig och spÀnnande historia.

Charlotta

2022-08-09

Om man kan bortse frÄn mycket dag-drinkande, opera och beskrivningar av hur kvinnor klÀr sig och rangordnas efter utseende sÄ Àr böckerna ett lagom spÀnnande tidsfördriv. Venedig mÄlas upp med gammal förfallen vardags-skönhet.

Peter

2022-02-02

Alltid bra allihopa. Bravissimo till Magnus Ă© Donna tutti grazie.