(37)

Mor gifter sig

e-bok


Första boken i Moa Martinsons Àlskade uppvÀxttrilogi i efterlÀngtad nyutgÄva

SjuÄriga Mia förstÄr vÀrlden alltför vÀl, och ÀndÄ förstÄr hon ingenting. Varför vill hennes mor gifta sig med en vacker men hopplös karl som super, slÄss och bedrar? Varför kan de aldrig stanna kvar pÄ ett och samma stÀlle? Modern, som sliter för brödfödan och ser till att livet i dragiga hyresrum blir drÀgligt, varför aktar hon sig inte?

Livet i den familjen blir en serie plÄgsamma och förnedrande uppbrott dÀr Mia lÄngsamt fostras in i det förra sekelskiftets klassamhÀlle. Hon drömmer om ett lugnt hem med blÄ blommor pÄ en kritad spismur men finner att vÀrlden inte har utrymme för allas drömmar - och knappt ens en plats att bo pÄ för mÄnga.

Moa Martinson skrev Mor gifter sig [1936] som ett svar pÄ tidens frejdiga och ofta förljugna pojkbiografier. Romanen, som delvis Àr sjÀlvbiografisk, Àr en av de stora fattigdomsskildringarna i den svenska romankonsten och ett av arbetarlitteraturens portalverk, vars osentimentala frisprÄkighet satte djupa spÄr i sin samtid. Den bildar tillsammans med Kyrkbröllop [1938] och Kungens rosor [1939] en trilogi som blivit en av den svenska litteraturens mest lÀsta och Àlskade.

MOA MARTINSON [1890-1964] Àr en av de stora autodidakterna i den svenska arbetarlitteraturen. Hennes skildringar av kvinnors liv i klassamhÀllet har blivit odödliga och lÀses av stÀndigt nya generationer.



4.1

37 recensioner

Siri

2023-08-05

En bok om fattigdom, berÀttat ur ett barns perspektiv som finner sig i allt. Vissa aspekter av fattigdom Àr nog desamma överallt, i alla tider.

Anonym

2022-11-29

En stark berÀttelse

Bawar

2022-03-23

En bra bok med intressanta karaktÀrer, det som fick mig att fortsÀtta lÀsa var allt som konstant hÀnde, och man fick ofta se saker frÄn ett barns perspektiv, vilket man inte alltid fÄr.