(3)

Monster i garderoben : en bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates

e-bok


Omistlig ögonöppnare! Kan nÄgon ge Johan Hilton en August för bÀsta faktabok nu genast, tack!

Jonas Gardell pÄ Twitter

Alfred Hitchcocks film Psycho skrÀmde slag pÄ 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit Ärhundradets mest berömda skrÀckfilm. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. I en tid dÄ det offentliga USA sÄg förrÀdare överallt, och dÀr mÄnga homosexuella sparkades frÄn statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstÀnkt fjollige Norman Bates en ödesdiger figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriÀr.

Monster i garderoben Ă€r en inkĂ€nnande biografi och en lekfull analys av en skrĂ€ckfilm och dess samtid. Framför allt Ă€r det en uppfordrande skildring av hur populĂ€rkulturen anvĂ€nder sexuella minoriteter som underhĂ„llning och skrĂ€mseleffekt – nĂ„got som kastar hotfulla skuggor Ă€nda in i vĂ„r tid.

Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen! Motivering:

Vad kan vi lÀra oss av en psykopat? Mycket, visar den hÀr studien av skrÀckfilmsikonen Norman Bates, den modersbundne motellÀgaren, som spelades av Anthony Perkins. För honom innebar rollen som Bates bÄde uppgÄng och fall. Skildringen av Perkins och det amerikanska samhÀllets snedvridna syn pÄ homosexualitet Àr omskakande.

Johan Hilton (född 1977) Àr journalist, författare och förlagschef pÄ Atlas. Han debuterade 2005 med reportageboken No tears for queers. Monster i garderoben Àr hans första bok pÄ Natur & Kultur.

En biografi över skÄdespelaren Anthony Perkins och en skarp analys av Psycho, den film han föralltid förknippas med. Perkins var hemligt gay, och Johan Hilton briljerar nÀr han Äterger dÄtidens spekulativa, psykoanalytiska teorier om "mammamonstrens" inverkan pÄ homosexualitet. Varför blev fjollan en skrÀckkliché? LÀs och njut, förslagsvis pÄ en lÀsvÀnlig divan.

Jenny Lindh, M-magasin

Fenomenal ... Hilton skriver effektivt in homofobi som en del i en bred konspiratorisk idéströmning, dÀr förutom kommunistskrÀck ocksÄ judehat och rashat brukar ligga nÀra tillhands. Detta Àr hans ena stora projekt i boken. Det andra Àr Anthony Perkins, som lever med ett tilltagande kÀndisskap mitt i detta, och hur Psycho blir hans öde ... det hÀr Àr essÀistik av bÀsta sort. Hilton lÀgger Anthony Perkins biografi jÀmte Psycho, och queerlÀser dem genom en tidsanda som introducerade tankefigurer med lÄng verkan. Till sin hjÀlp har han ett stort kÀllmaterial och en kreativ associations- och slutledningsförmÄga. Monster i garderoben Àr en viktig bok, skrÀmmande, gripande och i bÀsta mening upplysande.

Malin Krutmeijer, Aftonbladet

En nyansrik essÀ om kulturens systematiska trakasseri av homosexuella mÀn under efterkrigstiden. BÄde skakad och rörd lÀgger jag ifrÄn mig Johan Hiltons essÀ ... Monster i garderoben Àr ocksÄ en skarpsynt och pedagogisk filmhistorisk analys, en genre som Àr sÀllsynt i vÄrt sprÄkomrÄde.

Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten

Dubbelexponeringen av Bates och Perkins Ă€r effektfull, men Hilton stannar inte dĂ€r 
 Bland bokens talrika förtjĂ€nster finns viljan att följa arvet efter Psycho Ă€nda in i nuet. Stereotyper strĂ„lar starkt och har lĂ„ng halveringstid. De dröjer sig kvar i oss, i det vi tĂ€nker, det vi skapar. Ingen kommer undan, sĂ€ger Norman Bates, vi befinner oss alla i fĂ€llor. Bra dagar vill jag sĂ€ga emot honom. Att klösandet har en mening, att fĂ€llor kan öppnas. Att böcker som Monster i garderoben kan göra skillnad.

Martin Lowden, SR P1 Kulturnytt

En bok med stora ansprĂ„k 
 Ni förstĂ„r, allt hĂ€nger ihop ... En fascinerande, vĂ€lskriven, spretande och initierad historia som behövde berĂ€ttas.

Daniel Björk, Svenska Dagbladet

En fascinerande exposé över den manliga homosexualitetens idéhistoria. Monster i garderoben Àr lika spÀnnande som en Hitchcock-film.

Tim Andersson, Upsala Nya Tidning

Det hÀr Àr en bok om hur ohyggligt fel det kan bli nÀr tÀnkare, i synnerhet heterosexuella psykoanalytiker, lÀgger sina pannor i djupa veck för att försöka knÀcka homosexualitetens gÄta ... Om Youtube hade funnits hade nÄgon lojal beundrare garanterat lagt ut en inlevelsefull och snyftande "Leave Tony alone"-film ... Monster i garderoben Àr en vÀlkomponerad och angelÀgen bok som dessutom höjs flera snÀpp av författarens förmÄga att hushÄlla och krydda med dramatiska detaljer som fÄr magen att knyta ihop sig pÄ exakt rÀtt stÀllen. Av ilska, sorg och gapskratt.

Tor Billgren, Sydsvenskan

Johan Hilton har skrivit en fascinerande bok om skÄdespelaren bakom skrÀckfiguren Norman Bates. Det Àr ocksÄ ett vÀlskrivet kulturhistoriskt reportage om dubbellivet som homosexuell ... Samtidigt som den refererar och koncentrerar sig pÄ helhetsbilden Àr den rik pÄ insikter. Att den Àr sÄ saklig och i stort sett saknar spekulationer Àr en god förutsÀttning för att ge oss en balanserad bild av sitt Àmne.

Björn Kohlström, Jönköpings-Posten

Monster i garderoben Ă€r en komplex historia. Precis som relationen mellan Anthony Perkins och omvĂ€rlden och omvĂ€rldens relation till Anthony Perkins. Gaytemat, freudianska felslut, och dĂ„tidens kommunist- och bögjakt gör inte boken mindre komplex. ÄndĂ„ Ă€r den föredömligt lĂ€ttgenomtrĂ€nglig. Utan tvekan kommer Monster i garderoben att diskuteras nĂ€r vi sammanfattar Ă„rets bĂ€sta fackböcker i slutet av Ă„ret. Oavsett om man Ă€r intresserad av film, hbt-frĂ„gor, nutidshistoria, biografier eller bara gillar att lĂ€sa ett schysst reportage finns mycket att hĂ€mta i Johan Hiltons nya bok. Snyggt jobbat.

Mikael R Karlsson, BorÄs Tidning

Hiltons bok Ă€r i mĂ„nga avsnitt en rasande anklagelseakt mot dessa vetenskapsmĂ€n som förstörde livet för unga homosexuella mĂ€n och skuldbelade deras mödrar. Och hĂ€r kommer den alla sorgligaste komponenten i Psycho in: en av dem som fick sitt liv förstört var den unge skĂ„despelaren Anthony Perkins ... Monster i garderoben lyckas med det som alla bra reportageböcker gör: den hittar en öm nerv i den tid den skildrar. Hilton gör dock mer Ă€n sĂ„; han ger tillbaka vĂ€rdigheten till alla de mödrar som uppfostrat homosexuella söner. NĂ€r jag slĂ„r igen Monster i garderoben tycker jag inte att Norman Bates Ă€r lĂ€skig lĂ€ngre – dĂ€remot Ă€r tidsandan den avspeglar skrĂ€ckinjagande.

Rasmus Landström, Arbetarbladet

Boken Àr en studie i skrÀck och sorg, en skildring av hur den till synes sÄ osÀkre och sorgsne Perkins försöker manövrera liv och karriÀr i en tid av den djupaste homofobi. Anthony Perkins agerar i boken mot en fond av ett USA prÀglat av först (den relativt tolerante) Freud, sedan en rÀcka av psykoanalytiker, lÀkare, forskare och politiker som kliver över varandra för att med vetenskapens hjÀlp 'förklara', kontrollera och, mer eller mindre underförstÄtt, eliminera homosexualiteten frÄn samhÀllet ... Monster i garderoben Àr, förutom tragisk nÀrtidshistoria, en nyttig pÄminnelse om hur farligt det Àr att lÄta sina politiska övertygelser gÄ före kÀllkritik och skepsis. Det kan drabba hela samhÀllen, hela grupper och olyckliga individer som Anthony Perkins.

Erik Helmerson pÄ ledarsidan i DN

Hans nya, lika angelÀgna som intressanta och vÀlskrivna, bok Àr ocksÄ den en kritisk granskning av samhÀllets syn pÄ homosexualitet... Hilton beskriver lÀttfattligt och intressevÀckande de psykoanalytiska teorier som florerade vid tiden.

Olof Eliasson, BTJ

NÀr det kommer till film och Hitchcock finns det ett kameratrick som kallas Hithcock-zoom, och det gÄr ut pÄ att snabbt Äka pÄ rÀls mot ett objekt samtidigt som man zoomar ut och pÄ det sÀttet skapar man svindel eller allmÀnt obehag hos den som tittar. Precis det tricket gör Johan Hilton med den hÀr boken. Vi kommer alldeles nÀra skÄdespelaren Anthony Perkins, samtidigt som Hilton zoomar ut, gör bilden större och skildrar den homofoba samtid som skapade figuren Norman Bates och den figur Perkins tvingades bli utÄt. Det hÀr Àr folkbildning i sin renaste och finaste form, det Àr en viktig bok, lÀsningen svindlar och det blir ocksÄ obehagligt nÀr Hilton lyser pÄ hur mycket det Àr som gÄr igen Àn i dag, mer Àn 50 Är senare. Det Àr otroligt skickligt gjort, och jag önskar att jag hade skrivit den hÀr boken sjÀlv. Lycka till i kvÀll!

Emma Gray Munthes presentation av Monster i garderoben pÄ Augustgalan