(246)

Molnfri bombnatt

ljudbok och e-bok


En höstkvĂ€ll 1993 stĂ„r Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skandera nerför gatan: Sieg Heil! Sieg Heil! Återigen hör hon de röster som för mer Ă€n femtio Ă„r sedan skrek detsamma, men dĂ„ pĂ„ en gata i Mainz i Tyskland. Hedwig förstĂ„r att nu Ă€r tidpunkten inne att berĂ€tta den historia hon sĂ„ lĂ€nge burit pĂ„, nu nĂ€r det finns röster som dagligen pĂ„minner henne om den tragedi hon bevittnade pĂ„ sĂ„ nĂ€ra hĂ„ll.

Vibeke Olssons roman "Molnfri bombnatt" fick ett stort genomslag hos lÀsare och kritiker nÀr den utkom första gÄngen 1995. Det Àr en drabbande skildring av tiden kring och under andra vÀrldskriget i Tyskland, en berÀttelse om kÀrleken mellan Hedwig och SS-mannen Wilhelm Schurbiegel, om att byta medborgarskap och plötsligt vara frÀmling. Det Àr ocksÄ en berÀttelse om ett Sverige dÄ och nu, en historia som aldrig fÄr upphöra att engagera.

Vibeke Olsson, född 1958, debuterade redan som sjuttonÄring med ungdomsböckerna "Ulrike och kriget" (1975) och "Ulrike och freden" (1976). "Molnfri bombnatt" belönades med Lars Widding-priset. Hon har skrivit över tjugo böcker.


UpplÀsare: Iréne Lindh
LĂ€ngd:

4.4

246 recensioner

Helena

2024-04-15

intressant men lite lÄng.Lite mkt detaljer ibland.

Rita

2023-12-16

Mycket tĂ€nkvĂ€rd berĂ€ttelse om andra vĂ€rldskriget. Den hĂ€r gĂ„ngen frĂ„n det tyska folkets sida. Den delen som Ă„tminstone frĂ„n början trodde pĂ„ sin FĂŒhrer. Hur har Vibeke Olsson kunnat skriva denna sĂ„ autentiska skildring. En stor eloge till författaren och den lika fantastiska upplĂ€saren.

Emma

2023-09-02

Efter 20+ Är Àr denna fortsatt en av de bÀsta böcker jag lÀst.