(6)

Modeslavar: den globala jakten på billigare kläder

e-bok


Vinnare av Guldspaden 2017 samt Natur & Kulturs Debattbokspris 2017

I västvärlden talas det ofta om en demokratisering av mode, om hur de billiga klädkedjorna möjliggör för alla att klä sig moderiktigt. De senaste trenderna manglas ut till kunderna i en rasande takt. Men klädindustrin har en smutsig baksida. 2013 inträffade vår tids värsta industriolycka då 1129 personer dog när en byggnad med klädfabriker rasade samman i Dhaka. Sedan dess har förändringen gått långsamt. Fortfarande upptäcks med jämna mellanrum livsfarliga fabriker, dödliga gifter och barnarbete. Hur kan detta fortsätta?

Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom följer de svenska klädföretagen från efterkrigstidens Borås till de nya låglöneländerna i Asien, för att berätta om människorna som betalar det verkliga priset för vårt billiga mode. På sin resa möter de läderarbetare i Bangladesh som sällan blir äldre än 50 år, tonåriga sömmerskor i Burma som får sparken om de blir sjuka och ljusskygga fabriksägare som omger sig med beväpnade vakter.

Modeslavar är ett reportage om en industri med mycket att dölja. Här blottläggs verkligheten bakom de stora klädföretagens hållbara fasad och konsekvenserna av en affärsmodell som går ut på att jaga världens lägsta priser. Men det ges också exempel på modeföretag som faktiskt försöker att förändra och har idéer om hur framtidens hållbara klädindustri kan se ut.